2001 November

Het eerste weekend na de gevreesde BSE-crisis (het voorjaarsweekend ging niet door i.v.m. mogelijk besmettingsgevaar) was bijzonder ten opzichte van andere voorgaande weekenden omdat we niet in de Abdij resideerden. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit weer gebeuren. untitl2We zullen nog vaak terug denken aan de kanten doekjes die het interieur domineerden. Maar ook de Abdij moet plaats maken als residentie, het krijgt een ereplaats in de galerij der oude glorie waar ook de Batmobiel reeds een plek verworven heeft. Ons nieuwe onderkomen is mobiel maar heeft geen tentdoek. Het is zo`n type woonwagen waarmee Pipo de Clown en Mammaloe over des Heren Dreven koersten. Met noeste arbeid omgetoverd van schaftwagen tot Residentie der Leden Sus Scrofa. Een verblijfsplaats voor Wildzwijnen heet een Ketel. En zo gaat onze nieuwe residentie heten: ‘De Ketel’. De Ketel bevat een slaapkamer, een keuken, een Stamtafel en een slabladenreiniger. Jawel, het bijzonder exclusieve aan ons nieuw onderkomen is een slabladenreiniger. Een vinding van Yeti. Via uitschuifbare rails kan de slabladenreiniger onder het chassis vandaan worden getrokken. Om slabladen te reinigen moet de volgende procedure worden gevolgd: het te reinigen product, slabladen, in de slabladenreinigingsbak deponeren. Water toevoegen, de slabladen met de handen wentelen in het slabladenreinigingssopje. Dit zolang herhalen tot de slabladen reinig zijn. De slabladen vervolgens voorzichtig drogen aan een lijn, de slabladen moeten om budgettaire redenen nog langer mee. Morgen is er immers weer een nieuwe dag en moeten opnieuw slabladen gereinigd worden. Na het reinigen van de slabladen kan de stop eruit, het water loopt weg uit de slabladenreinigingsbak. Met een lichte duw rolt de slabladenreiniger soepel op de rails onder het chassis waar het des morgenvroeg opnieuw kan kwijten van een nieuwe edele taak, te weten slabladen reinigen. Een droom of werkelijkheid? Het was Yeti die beloofde hiervoor zorg te willen dragen. Nu wil het toeval dat Amun Min, de Egyptische god van de liefde vaak afgebeeld wordt met, jawel, sla. Uit het sla werd slaolie geperst, deze olie heet de liefde te bevorderen. Ik ben blij dat ik boven slaap.
Om de natuur een handje te helpen dumpte Hert en Bat de gootsteenbak op een oudijzerbult. Uit het zicht van Yeti uiteraard, we wisten hoe hij zich aan iets kon hechten.

23 november 2001
Traditioneel heette Oehoeboeroe ons van harte welkom. De nachtwandeling werd weer met verve van stal gehaald. Vind ie leuk. Het werd in ieder geval een warme avond in een woonwagen temidden van een mistige koude landschap in November. `s Nachts bleef een olielamp branden. Dit heeft twee voordelen, door het schijnsel van de olielamp vind je makkelijker de weg naar buiten ingeval een sanitaire drain. Het tweede voordeel is dat zo`n olielamp vrijwel alle zuurstof in de Ketel opgebruikt, dat slaapt wat dieper.

24 november 2001
Het was een druilerige novemberdag, motregen en mistig. Precies wat we niet wensten. Yeti had na lang zoeken zijn gootsteenbak weer teruggevonden. Triomfantelijk kwam hij met zijn kompaan ermee aanlopen (het volgende weekend was de gootsteenbak verdwenen, gelukkig dan maar weer). untitl3We togen naar het gebied van de Mittelradde. Het gebied waar we 15 jaar geleden met Scouting Klazienaveen op zomerkamp waren. Van het gebied is nagenoeg niets herkenbaar over. Maar dit keer in de goede zin van het woord. Het Duitse staatsbosbeheer heeft het landschap weer in zijn oude staat terug gebracht. Inclusief de dode armen van de Hase die thans weer, als levende armen, een onderdeel vormen van een nieuwe waterloop. Het resultaat is verbluffend. We hebben er zo honderden hectares aan natuurgebied erbij gekregen, met heuse eilanden en uitzichten. Het gebied dient tevens als een soort van waterbuffelring, mocht de Hase uit haar oevers willen treden. Pas bij de achtergelegen dorpen kan men waterkeringen ontdekken. Wanneer met een paar jaar het gebied is ingegroeid zal het ongetwijfeld vaak de aanwezigheid van Sus Scrofa kunnen verheugen. Ze moeten de letters op de infoborden wel groter maken. Die zaterdag zwierven we door het ganse gebied en lieten al het nieuwe op ons inwerken. Misschien dat we de Ketel hier ergens kunnen plaatsen, dat scheelt een loop. `s Avonds terug in de Ketel hadden we een levendige discussie over het wel of niet aanschaffen van een generator. Dan hadden we stroom voor licht, radio, magnetron, elektrisch dekentje en voor straks een reanimatiekar. Tjonge, wat worden we virulent. De Ketel? Het gaat meer lijken op Huize Avondrood. Straks willen we ook nog een koelkast. Hmm.. Maar waar kun je die generatoren dan kopen. Afijn, het leuterde die avond nog een poosje door. De generator kwam er niet, Oehoeboeroe opgelucht. Die avond werd ook besproken of ‘vreemde’ mensen die de Ketel gaan gebruiken buiten de weekenden om een bepaald bedrag moeten betalen. Traditioneel kwam er geen duidelijk antwoord maar werd het een warrig gekrakeel die werd gesmoord in een krop sla. Degene die de Ketel gaan gebruiken moeten de Ketel heel laten, een ‘vrije’ gift is welkom. Zoiets kwam er geloof ik uit. En gien snoekekop`n aan de waand spieker`n, aldus Batman. Daarmee de avond besluitend.

Zondag
Klein Reusies tocht was een natte. Zo`n eentje van kraag omhoog, blik op je voeten en flink doorstappen. Het is dan mijmertijd. Telkens verwonder ik me om de betweterige onzin die ik steeds weer moet aanhoren. Die we klakkeloos voor waarheid aannemen. Zo zou van Gogh zijn oor afgesneden hebben. Niet dus. Mensen die Vincent van Gogh in zijn laatste anderhalf jaar hebben gekend beweren allemaal dat Vincent slechts het lelletje en niet het hele oor heeft afgesneden. Een heel oor afsnijden klinkt leuk, wij weten nu beter. Beren gaan in winterslaap. Niet dus. In een winterslaap gaan stofwisseling, ademhaling en bloedsomloop naar een minimum niveau. Vleermuizen, egels, marmotten en hamsters gaan in winterslaap. Beren gaan wel langdurig slapen maar hun stofwisseling gaat niet naar het minimum niveau. Beren zijn bijvoorbeeld meteen wakker terwijl uit het winterslaap komen zeker een half uur kost om op temperatuur te komen. Beren in winterslaap klinkt leuk, wij weten nu beter. Een hond met een natte neus is gezond. Een hond kan best ziek zijn ook al heeft hij een natte neus, hij kan gezond zijn ook al is de neus droog. Kortom geen peil op te trekken. Bij het smelten van de poolkap stijgt de zeespiegel. Niet dus. Een beginselprincipe uit de natuurkunde leert ons dat ijs meer volume inneemt dan water. Wanneer een fles met water bevriest zal de fles door uitzetting van het ijs barsten. Conclusie: wanneer de poolkap smelt zal de zeespiegel dalen. Nog eentje waar je een Greenpeacelid de hik bezorgd: Het tropisch regenwoud is de long van de wereld. Planten en bomen produceren zuurstof zolang zij leven, als ze dood zijn gaat die zuurstof weer op aan het verrottingsproces. Het aandeel zuurstof die bomen en planten leveren is slechts 1/100.000 op het totale zuurstofgehalte. Da`s nie veul. Kappuhhh. We waren dus snel weer op het kamp. kliekjes opeten en zuipies opzoepen. De Ketel weer terug in de tuin van pa Knubbe (lekker hè, zo`n schoonzoon). Daarna opuusan. Moed broeders struikel niet. V.H.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *