2008 September

Sus scrofa-Weekend, 26-27-28 september 2008, Ik wil beginnen met een Drentsche wiesheid.   OEZE TONGE IS ´T GEVAORLEKSTE STUKKIEN VLEIS.   Vertaald in het Nederlands staat er:   Onze tong is ´t gevaarlijkste stukje vlees.   Het betekend zoiets van niet te veel praten, dan krijg je nergens last mee-van.     Zo nu vangen we aan met het weekend/verslag.   Wij zijn vrijdagmorgen 26 september 2008 rond 10.00 vertrokken vanaf de grot van Yeti. Wij zijn Yeti,Batman en Uil, de rest BamBam en OeiOei volgden later die dag, terwijl Hakatee (Walkman) door omstandigheden niet kon deelnemen aan het weekend. Jammer maar soms gaat het niet anders.   Wij hadden voor de vrijdag onderhoud aan de “KETEL” ons onderkomen, gepland. Wij hebben hiervoor het nodige materiaal moeten aanschaffen, waaronder hoekijzers etc. voor het verstevigen van de trap. Daarna moesten wij nog boodschappen doen bij een aantal supermarkten dit voor het levensonderhoud tijdens dit weekend. Het middagmaal werd ons aangeboden door een man in de supermarkt, iets met bonen en gehakt, zodat we verzadigd waren toen we vertrokken.   Toen vol goede moed naar “SUS SCROFA’S PLATZ”, hier zijn we vol goede moed begonnen aan het onderhoud van de “KETEL” en het inrichten van “SUS SCROFA’S PLATZ”, als kwartiermakers hebben we daarover ongeveer een hele middag gedaan. DSCF6297 DSCF6306Tussendoor hebben we koffie en één biertje gedronken.   Avondeten, Wij hebben dit keer erwtensoep, ook wel “snert” genoemd, tot ons genomen, dat heeft geholpen want we raakte daarvan behoorlijk verzadigd, zat.   Ja, we komen op een leeftijd dat het niet meer allemaal vanzelf gaat, daarom hebben wij ons even een kwartiertje te rusten gelegd, om nieuwe energie te tanken, o ja, dat deed ons goed.   Tegen ongeveer 18.00 uur kwam er van tussen de bomen een geluid, gelijkend op een krachtbron van een Ford Fiësta, en jawel hoor onze siësta was over, want daar kwam BamBam aan gereden en kwam ons team als eerste versterken. Wij werden verwelkomd door hem met een Tsjechisch drankje, welke onze slaappappillen danig op de proef stelde. Maar goed we konden het weekend aanvangen. De Voorzitter, deed zoals ieder weekend zijn openingswoord. Het openingswoord,   Goedenavond beste deelnemers,   Ik wil beginnen Vincent van Gogh te citeren:   Gross Dòrgen is zoo mooi, zoo zeer pakt het mij algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ´t maar niet had gezien. DSCF6262  Beste mensen, deze woorden werden ooit geschreven door Vincent van Gogh, aan zijn broer Theo, toen hij een aantal maanden verbleef in Drenthe. Daar waar ik begon met Gross Dórgen, begon hij met Drenthe, Ik vind dat deze plaats zo erg is verweven met Drenthe dat men er van gaat houden.   Wij als groep `SUS SCOFA`bestaan dit jaar 20 jaar, daarom breng ik een toost uit op elk lid hoe jong ook. En dat wij als groep nog lang door mogen gaan.   Het thema van dit weekend is `OP HOGE POTEN` en zo vangen wij de nachtwandeling ook aan.   Ik stel voor dat wij de rest van de avond in vergadering bijeen komen en het programma bespreken, tot ongeveer een uur of 23.30 en dan de wandeling aanvangen.   Dit werd met algemene stemmen aangenomen, doordat inmiddels OeiOei ook was aangeschoven als vijfde lid.   24.00 uur des nachts, de zaterdagmorgen begon voorzichtig, terwijl wij een nachtwandeling hebben voorbereid, gingen de meeste mensen `OP HOGE POTEN` naar bed, zij hadden de vrijdag hard gewerkt en konden, hoe treurig het ook klinkt, geen PAP meer zeggen, hun ogen lagen diep in de kassen, en hadden veel slaap nodig. Ja, en ik moet zeggen mijn hoge poten waren afgebroken dat was een van de ingrediënten voor de nachtwandeling, dus die kon niet doorgaan. DSCF6276Wij die overbleven, niet direct gingen slapen, hebben op deze teleurstelling een borrel genomen en zijn ook gaan slapen. DSCF6273    Zaterdagmorgen, 27 september 2008,   07.30 uur zijn we opgestaan en hebben een gezamenlijk toilet gemaakt, inhoudende tanden van zowel vast als kunstgebit gepoetst, in de spiegel gekeken of de ooghoeken vrij waren van slaapresten, zo niet, dan werd dit met koud water verholpen. De Ochtendkok had ondertussen pannenkoeken met dobbelsteentjes spek gebakken, eieren gekookt, melk, thee en koffie gemaakt, brood opgediend en voor een enkeling Brintapap gemaakt. DSCF6285Dus het ontbijt was van grote klasse.   Na het ontbijt hebben we afgewassen, en zijn we vol goede moed begonnen met het observeren van de natuur welke deze dag in overvloed aanwezig was. We zouden de natuur omgeving Mittelradde-Hase gaan observeren. Het was behoorlijk warm, we waren gekleed in de zelfde kledij die wij altijd tijdens de november weekends dragen, foutje dus, we raakten uitgedroogd hadden maar een zakflacon drinken bij ons. Afzien, maar nooit opgeven, dat staat niet in ons woordenboek, hebben wij de observatie beëindigd, wij hebben onze dorst met wilde appels, die wij vonden aan de bomen in het bos, kunnen lessen. Wij waren bij terugkomst op `SUS SCROFA`S PLATZ` behoorlijk moe en hebben ons gelijk ter ruste gelegd, nadat wij ook een fatsoenlijk middagmaal tot hadden genomen.   Wij hebben tijdens de observatie, meerkoeten, buizerds, sperwers, haviken, aalscholvers, kauwen, roeken, merels spreeuwen, vinken, reeèn, hazen een enkelkonijn en veel mussen mogen observeren. Ook hebben wij Paddenstoelen in alle soorten en maten mogen determineren. Dus onze observatie van de zaterdag was ruimschoots gelukt.   DSCF6265 DSCF6290De Namiddag hebben we besteedt aan het bereiden van het avondmaal, dat werd voor deze keer BOERENKOOLSTAMPOT met AARDAPPELPUREE, daar doorheen SPEK en KOOKWORST: en lekker dat dat was toen wij het gingen eten, wij hadden voor de zekerheid ietsie meer gedaan, zodat niemand kon zeggen, is er nog meer. Nee, alles is opgemaakt.   Batman had ons voor die nacht verlaten, zijn schoondochter was jarig en hij moest daarbij aanwezig zijn . Wij zijn een avondwandeling gaan maken, we hoorden de jagers in het bos. Toen zijn wij maar weer terug gegaan, zo sloten we uit dat de jagers gestoord werden in hun gejaag. Wij zijn koffie gaan zetten en hebben het genuttigd, toen ving voor ons de avond aan, met het bespreken van de dag, wij hebben toen ook de voorbereidingen getroffen voor de film van het egeltje, deze is inmiddels opgenomen en is te bezichtigen op de site van SUS SCROFA, ook hebben we nog een wijntje gedronken, en zijn gaan slapen.   Zondagmorgen 28 oktober 2008,   Gezamenlijk opgestaan, en het zelfde ochtendritueel gevolgd. Daarna de flessen gevuld met water, want het zal ons niet meer gebeuren dat wij overvallen werden door de dorst. Ook deze dag mochten wij verschillende dieren observeren rondom de Hase+altarm, Zoals de bever, en muskusrat. Ook groeiden er veel paddenstoelen en andere schimmels, wij hebben re verder een mooie wandeling van gemaakt. DSCF6365 DSCF6373 DSCF6387Tegen 13.00 uur waren wij weer op het kampeerterrein aanwezig, daar hebben we nog gegeten, en afgewassen en de traditionele weekendfoto gemaakt. Het kampterrein is door ons opgeruimd en rond 15.00 uur zijn we vertokken naar huis.   Nog een Drentsche wiesheid,   Griep de geleegn`heid bij de baord, van achter heffe `n gladde kont.   Vertaald.   Pak de kans als ie zich voordoet, achteraf is het te laat.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *