2009 Maart

“STICHTING BEDOKOKOLOMA” “SUS SCROFA” Afdeling “NOBST” Qwinzelpfad 1 Gross Dörgen VERSLAG OBSERVATIEWEEKEND: 27-28-29 maart 2009. Beste zwienebeer’n Aan mij, de UIL, werd het verzoek gedaan om van het gehouden voorjaarsweekend een verslag te maken. Graag wil ik hieraan voldoen. Vrijdag 27 maart 2009, werd ik door de heren (in alfabetische volgorde) BATMAN, HAKATEE en YETI, gehaald vanaf mijn torennest, teneinde te worden vervoerd naar “DE KETEL” aan het Qwinzelpfad 1 in Gross Dörgen. Aanvankelijk zouden YETI en UIL met BATMANS vervoermiddel gaan en zouden BATMAN en HAKATEE gaan wandelen, edoch de regen zorgde ervoor dat de beide heren beren deed besluiten ook met hetzelfde vervoermiddel te gaan. OKAY, waarom ook niet dan, er was toch nog ruimte over dachten wij. O ja er moesten ook nog boodschappen gedaan worden, och die hebben we dan maar gehaald bij de ALDI, Lidll en C1000 en C1000 slijterij in Klazienaveen , toen deze allemaal waren ingeladen, in het vervoermiddel van het merk NISSAN en het type Terreinwagen, ter beschikking gesteld door BATMAN, moesten wij, de kleinste mensen, HAKATEE en de UIL, enigszins inschikken en enkele boodschappen vasthouden, teneinde te worden overgebracht naar ons aller “KETEL”. Daar zijn we aangekomen zonder ernstige breuken in ledematen, en ook zonder gehirnerschuttering . P1000824Na aankomst hebben we gelijk kwartier gemaakt, in daadwerkelijk één kwartier en 15 minuten, om met zo droog mogelijke kleding in de KETEL te kunnen verblijven. Wij hebben binnen de kachel een iets ontstoken en hebben toen koffie en thee gemaakt en gedronken, daarna was YETI 30 jaar getrouwd en trakteerde op een blik bier, nou je begrijpt het al, wij dronken daarom op de gezondheid van het bruidspaar, in de KETEL vertegenwoordigd door Yeti, daarna hebben we er ook nog een genomen op de komende 30 jaar. Toe moesten we eten maken, we aten stamppot boerenkool met worst en spek denk ik. En hebben daarna afgewassen. In afwachting van BAMBAM en OEIOEI die beide later kwamen, het werk werkte voor hun tweeën niet mee, zijn wij het programma voor die avond en nacht gaan aanpassen i.v.m. overvloedig regengeweld, dus voor één keertje geen nachtwandeling. Toen het hele stel zwien’n compleet waren, was er een warm welkom uitgesproken door onze voorzitter en werd het weekend geopend door middel van een welkomsdrankje, en een heel verhaal zoals gewoonlijk waar niemand naar luistert maar het ook niet wilt missen omdat je dan de voorzitter in de rede kunt vallen en je onvrede kunt uitten over het te voeren beleid inzake de programmering. Nu zomaar een gedicht van Guido Gezelle: Mei, Met de eersten van de mei Hebben de vogels een nest of een ei, Verder met de avond in de Ketel, wij hebben voor de zaterdag het programma aangepast, en hebben besloten dat als het regent wij de regenpakken of regencape gaan gebruiken om niet nat te worden tijdens de observatie. DSCF1211Wij hebben nog zeker één borrel en glas wijn genomen en zijn gaan slapen in afwachting van wat de zaterdag ons gaat brengen. Allen een goede nacht gewenst. De zaterdag, de dag ontluikt het is helder en we zien aan de Hase twee Nijlganzen. Hierover een gedicht van Henk Merts uit het jaar 2000: NIJLGANZEN, Twee nijlganzen met bruine vlekken rond de ogen, Omdat hun tranen maar niet wilden drogen. Men vroeg hen waarom zij zo weenden, Ach zeiden zij, volgens Jonsson zijn wij eenden. Niet verwant met smienten of met slobberbekken, Ook niet met brandjes, met die mooie lange nekken. Nee oom bergeend staat ons meer te na, En onze tante blijkt een echte “Casaraca”. Hieruit blijkt maar weer dat de zaterdag geen mooi weer voor ons achter de wolken had, waar haal je anders de tijd vandaan om een gedicht te gaan schrijven. Toch zijn we na het maken van het toilet en het eten van het ontbijt, brood met marmelade, jam en vleeswaren plus een gekookt ei afgemaakt met een pikkel voor het tandenpoetsen op pad gegaan (UIL bedoeld met op pad gaan, wij gaan op observatie). P1000563Warm ingepakt tegen de kou die nog niet van wijken wilde weten, en waterdicht tegen de alsmaar neerplensende regen zijn we de natuur ingetrokken langs de Hase, waarvan de Pegel aardig hoog stond, zijn we naar de “HASE-ALTARM” gegaan, en hebben het gebied aan de binnenkant voorzichtig geobserveerd. Ik bedoel met voorzichtig dat er erg veel meidoorn groeit, en deze hebben erg veeeeel (en nog meer) stekels. Dus om kleding en eigen velletje heel te houden hebben we voorzichtig geobserveerd. Ja hoor, er werd een Ree gezien, en ree? Ja, een ree, nou volgens mij was het een Haas, o ja, ja want een ree heeft ongeveer deze hoogte en een haas niet zei UIL, die haas is ongeveer zo groot, (UIL geeft maat en schofthoogte aan met gestrekte arm en hand). Nou dan hebben wij ons mooi vergist want wij dachten dat het een hert was, OK dan praten wij daar niet meer over en laten wij het Haas gaan observeren, laten we ons verspreiden over het gebied, dan komen wij het Haas vanzelf tegen. Maar voordat we vertrekken wil ik nog even zeggen dat het ook geen HERT was, Hert is gewoon een verzamelnaam voor Ree, Edelhert en ook Damhert en Eland deze zijn te onderscheiden in Bok en Hinde en jonkies. Snappie? Ja, dan nu observeren. De regen viel gestaag door, maar wij waren volhardend, wij gingen ook door. Na het hele gebied uitgeplozen te hebben kwamen we tot de ontdekking dat wij aan de binnenkant van onze regenkleding ook nat werden, en ook de Haas liet zich niet meer observeren, daarom besloten we om onze observatie voort te zetten in het Dörgener Oerbos. Daar hebben we een ransuil mogen observeren, deze zat tegen de stam van en boom op een tak te roesten. Omdat wij ondertussen ook knap moe werden hebben we besloten om Ketelwaarts te keren, de regen ging gestaag door dus wij gingen ook gestaag door naar de Ketel, omdat het ook aan de buitenkant van de KETEL regende zijn wij naar binnen gegaan om daar enigszins op temperatuur te komen om daar ons te drogen leggen en omdat het al laat in de middag was konden we gelijk het avondeten bereiden. PLOTSELING KNIPPERDE HET LICHT, knipperde het licht, knipperde het licht, HET LICHT VIEL HELEMAAL UIT, o, man de radio doet het niet meer, enne de kachel is uit, shit wie doet nou zoiets, gelukkig doet het gasstel het nog anders moet je aardappelpuree uit een pakje eten, en dat stof is dan niet zo lekker. Van schrik hebben wij een biertje genomen en ook iemand een wit wijntje van Duits grondgebied, de schrik was niet zo erg snel over want toen wij eenmaal waren bekomen van de schrik waren we 3 biertjes verder en hebben we de kachel uitgezet, TOEN WAS ER LICHT. Die dag gebeurde dat gedoe met het licht nog drie keer, wij hebben toen besloten om een elektrakabel vanaf de boerderij van UIVER naar de KETEL, bovengronds, in de regen als noodvoorziening aan te leggen, want zo kon het niet doorgaan, wij wilden die avond nog kijken naar de film Dancing with Wolves, die zou eenmalig gedraaid worden in ons Clubhuis Der Zweinstall, aan het Qwinzelpfad 1, in Gross Dörgen. Julie snappen het natuurlijk al, die film ging mooi niet door want wij zijn in overleg getreden over het herstel van de hele stroomvoorziening en het moderniseren van de KETEL door er een Bordes aan te maken. Ook de uitbreiding van slaapplaatsen kwam aan de orde. Uiteindelijk is er besloten dat de stroomvoorziening voorrang moest krijgen, omdat deze toch heel erg belangrijk was. Door al dit gedoe en ook omdat UIL nu toch wel een ietsie moe was, hebben we besloten om vroeg naar bed te gaan, HAKATEE moest ook vroeg op de volgende morgen. De zondagmorgen werden we verwelkomt door een waterig zonnetje, deze deed even de observant in ons opkomen, want we zijn allemaal buiten gaan kijken, hebben het kampvuur ontstoken en zijn gaan ontbijten, binnen want inmiddels was het ook weer gaan regenen. Tegen 10.00 uur die morgen vertrok Hakatee met de Nissan van Batman Ericawaarts, hij had een afspraak met zijn vrouw, dus dan ge ja. Na uitgebreid afscheid van hem genomen te hebben zijn wij gewoon op onze zondaagse observatie gegaan. Wij hebben nog een tweetal haviken en kauwen gezien en in de verte een Hert (ree), Heel voorzichtig kwam over de ES achter de schuur van Berend Rolfes de haas de wij zaterdag bij de Hase-altarm wilden observeren aan gerent, naderde ons tot op ongeveer 10 meter, schrok en verdween in het bos richting Hase, Tjonge hadden wij ons fototoestel vergeten, door de regen denk je daar niet zo gauw aan. Wij zijn daarom een beetje teleurgesteld teruggekeerd naar de Ketel en hebben daar toen het weekend afgesloten met een etentje waarbij een biertje werd geschonken en een wit Duits wijntje, maar die werd niet genuttigd want die persoon moest nog terugrijden, naar ons geboortedorp. Na de hele bliksemse bende opgeruimd te hebben zijn wij na het nemen van de afsluitende foto’s en ook het dankwoord van onze voorzitter, huiswaarts gekeerd. Tjonge alweer een weekend voorbij, ondanks de regen, hebben wij genoten, daarom wil ik vanaf deze plaats zeggen, Mannen, tot het volgende BEDOKOKOLOMA-WEEKEND. En nog een ter afsluiting van Riny Assink: Een Vogelaar, Een vogelaar, zit altijd daar Waar vogels zijn en leven De lenzen in zijn kijker klaar te zien wat zij hem geven De rust, emotie, pracht en praal Het wijdse van de lucht Het borstje rood, een merel vaal De stad daarom ontvlucht Een vogelaar, zit altijd daar Zijn vlucht te doen ervaren Het turen blijft, hij is nooit klaar Een droom te doen bewaren.                                                                                              Oehoeboeroe.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *