2010 Kalkoenentocht

Tweede kerstdag kwam het alarmerende bericht van onze Jety. Oei Oei praat uit zijn navel en is ziek. Met andere woorden hij ging niet mee, en we moesten naar afloop een ander eindpunt, dus zonder haardvuur in de blokhut, opzoeken. De Bat bood zich hierop aan. Ook twee andere leden hadden geen vrij om mee te gaan zodat het groepje dit jaar uit Bam Bam, Jety en the Bat bestond. Maar zoals echt zwienen laten we hierdoor niet onder krijgen. Zodat we 27 dec. tegen 8:30 vertrokken naar het barre Bargeveen. Het had al een poos gevroren en er lag ongeveer 20 cm. sneeuw welk op sommige plaatsen ook nog was opgewaaid. P1130509 P1130514 P1130527Vrouw Jety die ons weggebracht zette ons bij de Zuidersloot af. Nadat we richting de grens waren gelopen, waar geen ganzen zaten omdat het water was dicht gevroren, besloten we via de spoordijk naar het zandgat aan de Noordersloot te lopen. De temperatuur was – 1 maar gevoel temperatuur door de zuidwester wind -7. En met zicht van nog geen 3 kilometer, het was namelijk heiig. leek het sneeuwlandschap op sommige plekken eindeloos. Met bijna 2 liter berenburg bij ons moesten we de bochten kunnen overwinnen. Wel hield het lange rechte stuk via de spoordijk in, dat hier virtuele bochten in kwamen. Na het stuk naar de weg Klazienaveen-Weiteveen te hebben overbrugt met nog observaties van een stel reeën die de straat al vast overstaken zodat we ze straks nogmaals konden observeren. Was het tijd voor een borrel en een sigaar bij de gespleten steen. Naar het oversteken van de weg ging het verder door het ruigere terrein. Hier had nog niet iemand gelopen op een ree na die we hele tijd konden volgen. Maar naar een paar sneeuwduinen te hebben overwonnen. kwamen we meer sporen tegen. zoals sporen van een vos die iets bloederigst had meegesleept. Maar die werden ineens overtrokken door een spoor van een groot dier met klauwen. Zo groot hadden we ze nog niet gezien. Er werd druk gediscuteerd wat dit dan wel moest wezen. P1130530 P1130529De lynx die vorig jaar in Drenthe was gesignaleerd? of een wolf? Een hond leek ons uitgesloten zo groot hadden we ze nog nooit gezien en zeker niet met de klauwen die op sommige sporen duidelijk als scherpe klauwen ware te zien. We kwamen er niet uit. Zeker was wel dat we een ontmoeting met dit dier graag uit de weg gingen. Straks maar opzoeken in het sporenboekje. Via het zandgat zijn we via de Noordersloot en de Hertenbaan geklund naar Erica. Waar we tegen 14:30 bij de Bat aankwamen. Batwoman had ondertussen voor een stevige soep gezorgd zodat onze honger kon worden bevredigd naar deze wandeling. Onder het nuttigen van de soep ging de discussie verder wat de sporen waren geweest. Ook de boeken en het internet bracht niet direct uitkomst. Maar we zouden dit verder uitzoeken. Naar nog een biertje met versterking konden we tevreden afsluiten. Het was weer een bijzonder tocht, en de heren die er niet bij geweest zijn kunnen alleen uit dit verslag iets herkennen. Maar het echte gebeurt toch onderweg. Wat het sporen onderzoek opleverde: Wolf Herdershond Hoewel de sporen van een wolf (hondachtige) en Lynx veel op elkaar lijken houdt de Lynx zijn nagels bijna altijd ingetrokken om deze scherp te houden De afdruk van een Wolf is 9 x 10 cm. En het duidelijke verschil t.o.v. een huishond is dat de tenen verder uit elkaar staan. droppedImage P1130530De afdruk van van de Herdeshond is ook beduiden kleiner. En meet hier 6 x 8,5 cm. De afdruk van een lynx is ook 9 x 10 cm. en het verschil met een wolf is dat de beide middelste tenen asymmetrisch zijn. Wat het geweest is is moeilijk zo te zeggen en uit de foto’s te halen. Dat de tenen verder uit elkaar staan dan bij een huishond is wel duidelijk te herkennen. Dus toch Bor de Wolf ? Lynx The Bat

 

shapeimage_1

Geef een reactie