Erica in het nieuws

Dagblad van het Noorden
31-05-2017
Bij het bestuur van het Geert Vosbad in Erica hebben zich de afgelopen weken zo’n vijftien mensen gemeld die de handen uit de mouwen willen steken.
Tegenover de komst van de vrijwilligers staat het vertrek van zo’n tien sponsors. ,,Dat deze sponsors zijn vertrokken, is heel jammer, maar niet dramatisch. Het zwembad komt na een hectische periode langzaam maar zeker weer in rustig vaarwater. Nog geen maand geleden zat het complete bestuur van het zwembad op het podium van dorpshuis ’t Schienvat. Het dorp wilde weten waarom de bij velen geliefde badjuffrouw Mariëlle Hensums en caissière Tineke Vos na jarenlange trouwe dienst waren vertrokken. Het bestuur wil gaan werken met meer oproepkrachten, die alleen betaald hoeven te worden als zij in het zwembad zijn. In DvhN lieten Hensums en Vos overigens weten dat het bestuur om onduidelijke redenen gewoon van hen af wilde. Volgens voorzitter Jongstra hebben zich sindsdien tien vrijwilligers aanmeld voor werk in de kiosk. Er zijn twee nieuwe kandidaat-bestuursleden en er is een pool van zeven betaalde badjuffen en badmeesters. ,,Om dit mooie zwembad open te houden, zijn echt vele handen nodig.’’

Dagblad van het Noorden
10-01-2017
Bij een kop-staartbotsing op de Ericasestraat in Erica zijn dinsdagmiddag twee gewonden gevallen. Ter hoogte van het Hippisch Centrum Emmen botsten de twee voertuigen op elkaar. De slachtoffers, de beide bestuurders van de auto’s, zijn met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen. Over de identiteit van de slachtoffers en de verwondingen is nog niets bekend. De Vekeersongevallenanalyse van de politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Volgens getuigen stond het voorste voertuig stil. De Ericaseweg was tijdelijk gestremd voor het doorgaande verkeer.

Dagblad van het Noorden
31-12-2016
Erica opgelucht na carbidbesluit
Bij café The Spot aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica zal zaterdagmiddag volop carbid klinken. Met dank aan de ontheffing van de gemeente. En de eigen bevolking. Want, zegt een erg blije café-eigenaar Hans Rohling, die eigen bevolking zette massaal de handtekening toen de carbidtraditie verloren leek te gaan als gevolg van een nieuwe algemene plaatselijke verordening (apv). Dus toen de mogelijkheid voor een ontheffing op diezelfde apv vorige week eenmaal door de gemeenteraad was geloodst had Erica bij de gemeente alvast het bewijs dat het geknal door de bevolking op handen gedragen wordt. Nu ja, op twee inwoners na. ,,Twee westerlingen, die wilden niet tekenen’’, zegt Rohling. Die kregen duidelijk te horen hoe het dorp daar over dacht. Rohling begrijpt niet dat een of twee inwoners van Noordbarge het feest opnieuw tot aan de rechter proberen te verknallen. ,,Het is maar goed dat die twee in Noordbarge wonen en niet in Erica. Noordbarge en Erica hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke strijd voor een carbidlocatie midden in het dorp. ,,We hebben afgesproken dat we begin volgend jaar bij elkaar komen om een borrel te drinken’’, zegt Rohling.

Dagblad van het Noorden
30-08-2016
In Erica is dinsdagavond aan de Griendtsveenstraat een auto volledig uitgebrand. De inzittende liep daarbij ernstige brandwonden op.
Vlak bij de camping aan de Berkenlaan in Erica trof de politie dinsdagavond een brandende auto aan. De mannelijke bestuurder, die op het moment dat de hulpdiensten arriveerden niet meer in de auto zat, is met ernstige brandwonden in de ambulance afgevoerd.

Dagblad van het Noorden
12-07-2016
In Erica wordt mogelijk een Mariakapel gebouwd. Het gebouw zou moeten verrijzen bij het kerkhof achter de rooms-katholieke kerk.
Initiatiefnemer is parochiaan Johan Hemel. Hij denkt dat een Mariakapel in zijn woonplaats in een behoefte voorziet. ,,Mensen hebben ook in deze tijd ruimte nodig voor bezinning. Een kapel is zo’n plek waar dat kan.’’
Hemel schreef in 2013 al een brief naar het parochiebestuur waarin hij zich sterk maakte voor een Mariakapel in Erica. ,,Ik wees erop dat in 2016 het 150 jaar geleden is dat in Erica een parochie werd gesticht. Wat zou het fijn zijn om in dat jaar een mooie kapel in gebruik te nemen.’’

Dagblad van het Noorden
07-02-2016
De Goede Herder parochie Emmen-Erica is zaterdag op de landelijke parochiedag van de KRO in Hilversum uitgeroepen tot ‘Parochie van het Jaar’. De Drentse geloofsgemeenschap excelleert volgens de jury in christelijke barmhartigheid door het opvangproject voor vluchtelingen, die bij het station Emmen worden opgevangen en begeleid bij hun doorreis naar de Opvanglocatie in Ter Apel.

Dagblad van het Noorden
23-09-2015
Bij supermarkt Coop aan de Havenstraat in Erica is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. De dieven kwamen rond half twee binnen door de toegangsdeur open te breken. Ze gingen er vervolgens vandoor met een grote hoeveelheid rookwaar.

Dagblad van het Noorden
07-07-2015
Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica is winnaar geworden van de Museum Ontdekking 2015. Die landelijke prijs is ingesteld door de website Museumkwartier.nl en wordt uitgereikt aan musea die innovatief, actueel en vernieuwend zijn. Het museum won de prijs onder meer dankzij het project met de PeerGroup, waarbij een smalspoortrein van Zuidlaren naar Erica werd gereden om 400 jaar veenkoloniale geschiedenis uit te beelden.

Dagblad van het Noorden
26-05-2015
Brands Bouwgroep uit Emmen kan aan de slag met de verbouw van het bekende pand Veldkamp bij de Ericase brug. Na de gemeente Emmen heeft nu ook de provincie hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Dagblad van het Noorden
08-04-2015
Erica krijgt een monument ter nagedachtenis van de dorpsbewoners die als soldaat het leven hebben gelaten in voormalig Nederlands-Indië. Het plan is om de gedenksteen op 4 mei te onthullen.
De gedenksteen krijgt een plek op de algemene begraafplaats aan de Havenstraat. ,,Het nieuwe monument wordt geplaatst pal naast de entree”, zegt Johan Hemel, bestuurslid van de Historische Kring.

Dagblad van het Noorden
10-09-2014
Erica is geen dorp dat bol staat van monumenten. Maar wie goed kijkt, ontdekt er best veel karakteristieke gebouwen. Om hier aandacht voor te vragen, heeft een groep inwoners zelf een lijst met dorpsmonumenten gemaakt.
Op de lijst staan zo’n zestig panden. ,,Geen echte monumenten, maar wel panden met een bijzondere uitstraling en karakter. En van dit soort gebouwen heeft Erica er meer dan je misschien zou denken. Door mensen hiervan bewust te maken, wordt hopelijk de kans groter dat ze blijven bestaan”, zegt Philip Lohues, een van de betrokkenen bij dit project.

Dagblad van het Noorden
17-07-2014
De Veenvaart trekt ook in zijn tweede zomer veel vaarrecreanten aan. In de jachthaven van Ter Apel zijn halverwege het seizoen 500 bootovernachtingen genoteerd. Dat is net zoveel als ik vroeger, toen de Veenvaart er nog niet was, in een heel seizoen had”, zegt eigenaar Henk Dun. Dankzij die Veenvaart, de nieuwe waterloop tussen Erica en Ter Apel, kunnen vaarrecreanten uit andere delen van het land nu veel sneller en gemakkelijker Oost-Groningen maar ook het Duitse Emsland bereiken.

Dagblad van het Noorden
26-04-2014
Een paard is vrijdagavond  bij een buitenrit in Erica zo geschrokken van een Abraham in de tuin, het dier in het kanaal terecht kwam. De brandweer en een kraanwagen haalden het dier uit het water. Berijdster en paard kwamen er goed van af. Een jonge amazone kwam terug van de buitenrit en toen haar paard vlak bij haar ouderlijk huis aan de Ensingwijk ZZ schrok een grote opblaasbare Abraham bij een huis. De bewoner was 50 jaar geworden. Het dier werd wild en het meisje kon niet voorkomen dat het paard in het kanaal terecht kwam. De amazone wist van het paard af te springen. Het lukt het meisje haar paard kalm te houden in afwachting van de brandweer. Die kwam met twee duikers ter plaatse. Met een veetakel werd het beest daarna probleemloos weer op de kant gezet. De jarige bewoner zette de pomp van de Abraham even uit, opdat het paard niet weer zou schrikken.

Dagblad van het Noorden
18-03-2014
Het markante pand Veldkamp bij de Ericase Brug staat al sinds 2007 leeg. Die situatie gaat veranderen. Brands Bouwgroep maakt er een appartementengebouw van.

Dagblad van het Noorden
11-03-2014
Zes tuinders in het kassengebied rond Klazienaveen en Erica hebben tot 15 maart de tijd om de lichthinder voor de omgeving aan te pakken. De gemeente Emmen heeft hen deze week gesommeerd orde op zaken te brengen nadat controle uitwees dat de lichtuitstoot rond hun kassen boven de norm ligt. Tuinders die de komende weken geen afdoende maatregelen nemen riskeren een boete die kan oplopen tot 15.000 euro. Omwonenden van de tuinbouwcentra bij Klazienaveen en Erica ondervinden veel hinder van het felle licht in de kassen. Zonder afdekkende maatregelen is dat ‘s avonds tot tientallen kilometers in de omgeving te zien. De gemeente houdt de lichtuitstoot al meer dan tien jaar scherp in de gaten, ook vanuit de lucht, maar ziet nog geen duidelijke daling.

Dagblad van het Noorden
20-08-2013
Twee mannen die verdacht worden van een inbraak bij een drogisterij in Erica zijn maandagnacht door de politie aangehouden. Het gaat om een 31-jarige Emmenaar en een 34-jarige inwoner van Emmer-Compascuum. Ze werden in een bosperceel in de buurt van de snelweg A37 tussen Erica en Nieuw-Amsterdam door de politie in de boeien geslagen. Een voorbijganger zag maandagnacht omstreeks half drie twee personen een ruit bij de drogisterij aan de Havenstraat inslaan en belde de politie. Toen de agenten arriveerden, bleek een vitrinekast met parfum te zijn ingeslagen en leeggeroofd. De daders waren er vandoor. Korte tijd later werd de politie gebeld dat er op de autosnelweg A37 tussen Erica en Nieuw-Amsterdam een auto tegen een vangrail was gebotst. De twee inzittenden waren weggerend. Mede met behulp van een warmtebeeldcamera werd het tweetal in de omgeving in de bossen gevonden en gearresteerd. De mannen hadden een grote tas met flesjes parfum bij zich. De vlucht auto was in Erica gestolen.

Dagblad van het Noorden
17-06-2013
De politie houdt een 18-jarige inwoner van Erica verantwoordelijk voor zeker 16 brandstichtingen in zijn woonplaats tussen eind 2011 en mei van dit jaar. Volgens de politie stichtte de jongen brand in de plaatselijke bibliotheek, het scoutinggebouw en het jeugdhonk en in drie woningen waar de bewoners op dat moment lagen te slapen. Niemand raakte gewond. De jongeman liep op 10 mei tegen de lamp nadat aan de Doddegras en De Kreuzen in Erica drie auto’s in vlammen waren opgegaan. Dankzij informatie van een getuige kon hij diezelfde nacht worden aangehouden. Nader onderzoek wees uit dat de jongen veel meer op zijn kerfstok heeft. De schade die hij aanrichtte, bedraagt volgens de politie vele honderdduizenden euro’s. Hij zit nog vast.

Dagblad van het Noorden
16-06-2013
De gloednieuwe vaarverbinding tussen Ter Apel en Erica is een groot succes. De pleziervaart neemt massaal poolshoogte. Dus: extra drukte op de noordelijke vaarwegen. Brugwachters in Groningen en Drenthe werken zich in het zweet om het vaarverkeer in goede banen te leiden. Volgens sommige hobbyschippers gaat het echter niet snel genoeg. Een enkeling trekt met een brief op poten bij Gedeputeerde Staten van Groningen aan de bel, zoals Joep van Bruggen. De man uit Leusden, geboren in Delfzijl, is woedend. Hij voer van Zuidlaren naar Ter Apel. Bij elkaar opgeteld moest hij ruim drie uur wachten bij diverse bruggen. “Wat een zootje. Ik kom nooit meer terug in Groningen”, schrijft hij aan het provinciaal bestuur. Een rondje langs het water leert dat de mening van Van Bruggen bepaald niet breed wordt gedragen. Alle recreatieschippers die Dagblad van het Noorden gisteren sprak tussen Annerveenschekanaal en Bareveld waren zonder uitzondering meer dan tevreden over de prestaties van de brugwachters. “Wat een gerief om hier te varen”, meende één van hen.

Dagblad van het Noorden
07-06-2013
De Historische Kring Erica wil dat de omgeving rond de Ericasebrug het predicaat beschermd dorpsgezicht krijgt. Hiermee hoopt zij eventuele sloop van een of meer van vier bijzondere panden tegen te gaan.

Dagblad van het  Noorden
11-05-2013
De politie heeft een 18-jarige man uit Erica aangehouden op verdenking van brandstichting. In de nacht van vrijdag op zaterdag stonden aan de Doddegras en De Kreuzen in Erica drie auto’s in brand. Ook is volgens de politie die nacht geprobeerd drie woningen in brand te steken.

Dagblad van het Noorden
26-04-2013
Vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag huis gehouden aan de Omhaal in Erica. Een schutting werd in de brand gestoken en ook is geprobeerd om in te breken in drie schuurtjes. Een bewoner van de Omhaal ontdekte een vreemde geur in zijn tuin. In de vijver bleken koikarpers naar lucht te happen. Om de dieren te redden, werd snel het water in de vijver ververst. Een deel van de vissen overleefde het niet. Of er sprake is van een poging om de vissen te vergiftigen, kon de politie niet met zekerheid stellen.

Dagblad van het Noorden
06-03-2013
“Enthousiasme, warmte en veel liefde voor het dorp.” Die gevoelens ontmoetten Marcel Bulte, Gerhard Vedder en Hans Ladrak toen ze de afgelopen tweeënhalf jaar werkten aan het boek over het 150-jarig bestaan van Erica.
Oeroude verhalen over de eerste dorpsbewoners, over de mysterieuze verdwijning van een veenlijk en over dat al even mysterieus verrukkelijke putwater. Ze komen voorbij in het boek Op Erica (1863-2013), Van boekweit- en veenkolonie naar een moderne dorpsgemeenschap.

Dagblad van het Noorden
05-01-2013
Sieraden en een televisie zijn gestolen bij een inbraak in een woning aan de de Verlengde Herendijk in Erica. De bewoners ontdekten vrijdagnacht dat er was ingebroken. Onbekenden zijn die avond of nacht de woning binnengegaan door een ruit te forceren.

Dagblad van het Noorden
06-12-2012
De politie heeft woensdagochtend op het Meerveld in Emmen de wapenstok gebruikt tegen een opstandige 21-jarige man uit Erica. De man maakte deel uit van een groep scholieren, die bezig was brood op de rijbaan van de Dordestraat in Emmen te gooien. Meeuwen wilden dit oppikken, waarbij zij enkele keren bijna werden aangereden door voorbijkomende auto’s.
Agenten stuurden de scholieren weg, maar de Ericaan weigerde aan dit bevel te voldoen. Toen hij hierop werd aangehouden, verzette hij zich hevig. Volgens de politie is de man vervolgens met “gepast geweld”, waaronder een klap met de wapenstok, ingerekend.

Dagblad van het Noorden
14-06-2012
Een brand heeft donderdagmorgen een gebouw van Scouting Erica in de as gelegd. De opslagruimte stond bij de rooms-katholieke kerk aan de Kerkweg in het dorp. Het vuur werd rond half twaalf ontdekt. De brandweer kon het gebouwtje niet behouden. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Dagblad van het Noorden
07-04-2012
In Erica hebben 23 buren van de openbare bibliotheek niet thuis kunnen slapen. De bewoners van een seniorencomplex zijn vlak na middernacht geëvacueerd vanwege een grote brand, die het gebouw van de openbare bibliotheek volledig verwoeste. Omdat het vuur snel om zich heen greep heeft de brandweer zich vooral gericht op het behoud van de belendende percelen. De bewoners zijn eerst opgevangen in dorpshuis ‘t Schienvat, waar burgemeester Cees Bijl hen een hart onder de riem kwam steken. De brand bleek zo hardnekkig dat de bewoners gevraagd is elders te overnachten. Een deel kon bij familie terecht, voor anderen zijn kamers geregeld in Hotel Emmen.

Dagblad van het Noorden
27-03-2012
Het smalspoormuseum in Erica wordt voor 400.000 euro uitgebreid en vernieuwd. De provincie Drenthe betaalt de helft met Europese subsidie. Volgens gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) wordt het vernieuwde museum beter toegankelijk voor toeristen. Het Smalspoormuseum krijgt een nieuw spoortracé, nieuwe loodsen, meer geëxposeerde smalspoorlocomotieven en -treinen, verbeterde informatievoorziening. Het buitengebied met historische elementen van het industriële complex wordt gerenoveerd. Een groot deel van het project wordt betaald door het stichtingsbestuur van het museum. De gemeente Emmen geeft een bijdrage van 45.000 euro.

Dagblad van het Noorden
15-02-2012
Een 46-jarige man en zijn 47-jarige vrouw uit Klazienaveen zijn opgepakt op verdenking van beroving van een bejaarde man in Erica. De mannelijke verdachte zou een 90-jarige bewoner van de Kerkweg in Erica hebben beroofd door zich bij hem aan de deur voor te doen als ambtenaar van een overheidsinstantie. Hij beweerde dat de man geld moest betalen. Vrij snel wordt de politie ingeschakeld. Agenten zien op de Omloop in Klazienaveen de vermoedelijke dader samen met zijn vrouw in de auto rijden en geven hem een stopteken. In de auto wordt geld gevonden dat vermoedelijk afkomstig is van beroving. Bij de man en de vrouw thuis wordt huiszoeking gedaan en nog meer geld gevonden. Dat is in beslag genomen.

Dagblad van het Noorden
26-12-2011
De politie kreeg zaterdag een melding dat een auto aan de Kerkweg in Erica in een tuin was gereden. De 17-jarige bestuurder is aangehouden. Agenten troffen in Erica een lege, beschadigde auto aan. Het voertuig was tegen enkele zwerfkeien, een boom, een bloembak en een brievenbus gereden en vervolgens in de tuin tot stilstand gekomen.Na een zoekactie in de buurt trof de politie een 17-jarige jongen uit Erica aan. De jongen gaf toe dat hij de bestuurder was geweest. Hij had de auto, een bedrijfswagen van zijn broer, zonder toestemming meegenomen. Uit een blaastest bleek dat de jongen had gedronken.

Dagblad van het Noorden
29-09-2011
Johan Velzing, eigenaar van het grote manegepand van Hippisch Centrum Emmen aan de Ericasestraat in Erica, heeft dit complex te koop gezet. Velzing heeft een conflict met de huurder van het pand en zegde per 1 september dit jaar de huur op.

Dagblad van het Noorden
17/07/11
Inwoners van Erica zijn zondagochtend op een naakte man gestuit. De man was kort daarvoor met zijn auto aan de Verlengde Herendijk te water geraakt. Hij slaagde erin om zelf op het droge te komen. Daar trok hij al zijn kleren uit.
Het gaat volgens de politie om een inwoner van het Gelderse Lochem. Hij maakte een verwarde indruk. De man had water binnengekregen en is voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis. Daar wordt onderzocht of het slachtoffer ook nog andere hulp nodig heeft.

Dagblad van het Noorden
10/07/11
Bij een botsing tussen twee taxi’s zijn zaterdagnacht in Erica zeven gewonden gevallen. Het gaat om beide taxichauffeurs, een 36-jarige Emmenaar en een 61-jarige inwoner van het Duitse Uelsen, en vijf inzittenden van het Nederlandse taxibusje: drie Klazienaveners (22, 22 en 21 jaar), een 16-jarig meisje uit Weiteveen en een 16-jarig meisje uit Barger-Compascuum.
Het ongeval gebeurde op de kruising Verlengde Vaart ZZ/Pannekoekendijk, waar de Duitser verzuimde voorrang te verlenen. Hij is door de brandweer uit de auto geknipt. Alle slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Dagblad van het Noorden
05/06/11
De hevige onweersbuien die vanmiddag overtrokken hebben tot wateroverlast in vooral Zuidoost-Drenthe geleid.
Op tal van plaatsen stonden straten blank. In Erica werd het muziekfeest Gigantengala een dik uur stilgelegd vanwege onweer en hevige regen.

Dagblad van het Noorden
27/05/11
De 63-jarige C.S. uit Vlaardingen moet de staat bijna 2,7 miljoen euro terug betalen. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald. Dit geld heeft de man verdiend met zijn mega-hennepkwekerij in Erica. De kwekerij werd begin september 2006 opgerold. In het kassencomplex aan de Tuinderhof in Erica stonden zo’n 25.000 hennepplanten te wachten op hun oogst.

Dagblad van het Noorden
04/01/11
Het sociaal-cultureel centrum ‘t Schienvat in Erica is weer eigendom van de bevolking zelf. Het stichtingsbestuur heeft het gebouw voor 10 euro aangekocht van de gemeente Emmen.
Wethouder Jan Kuper komt woensdagochtend om half tien de sleutel van het gebouw brengen, vertelt een opgetogen stichtingsbestuurder Jan de Groote. “We zijn ontzettend blij dat we ‘t Schienvat weer in eigen handen hebben. We hebben de afgelopen vier jaar financieel zo goed gedraaid dat we er veel vertrouwen in hebben.”
‘t Schienvat verhuurt het onderkomen onder meer aan Sedna, Buurtzorg, een logepediste en Icare. Binnenkort wordt de keuken van het gebouw uitgebreid en een maaltijdservice opgestart voor alleenstaanden. In afwachting van de keuken wordt met de kookservice begonnen in het tegenovergelegen zorgcentrum Hof van Erica.

Dagblad van het Noorden
19/11/10
In een zagerij bij een bouwmarkt aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica is vrijdagochtend brand uitgebroken. De brandweer vermoedt dat de brand is ontstaan door een defect in de afzuiginstallatie van de zagerij.
Personeel van de bouwmarkt begon in afwachting van de brandweer al met blussen. Zo werd voorkomen dat de vlammen zich verder verspreidden. Het vuur was binnen een uur onder controle.
De schade bleef beperkt tot roet- en waterschade. Vier medewerkers zijn door het aanwezige ambulancepersoneel onderzocht omdat zij rook binnenkregen. Een bezoek aan het ziekenhuis bleek niet noodzakelijk.

Dagblad van het Noorden
11/11/10
Inbrekers hebben in de nacht van zondag op maandag hun slag geslagen in een kas aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica. Een toegangsdeur van het bedrijf werd opengebroken, waarna ook een deur van een kantoor werd geopend.
De politie vermoedt dat de daders zijn gestoord. De daders sloegen namelijk op de vlucht zonder een reeds klaar gezette kluis mee te nemen.

Dagblad van het Noorden
07/11/10
De politie heeft woensdagmiddag een 47-jarige man uit Erica opgepakt na een steekpartij in Emmen. De man wordt ervan verdacht een 41-jarige man Emmenaar te hebben neergestoken op de Ekselerbrink (foto). De twee hadden ruzie.
Het slachtoffer is met een steekwond overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte kon later op de dag worden aangehouden. De verdachte werd ingesloten.

Dagblad van het Noorden
07/11/10
Basisschool de Brummelbos in Erica is donderdagmorgen uit voorzorg tijdelijk ontruimd, omdat er een gaslucht werd geroken. Volgens directeur Arjan Aalbregt van de Brummelbos werd in de school een rare lucht geroken.
“We hebben de gemeente gebeld en de brandweer is gekomen om metingen te doen”, zegt de directeur. “Er werd niets gemeten. Uit een meer gevoelige meting door Enexis kwam ook niets.” Na een kwartier konden de leerlingen de school weer in. “Er was geen sprake van paniek. We namen gewoon het zekere voor het onzekere.”

Dagblad van het Noorden
06/10/10
De Stichting Papegaaienhulp keert terug naar Zuidoost-Drenthe. Acht jaar nadat de stichting verhuisde van Nieuw-Weerdinge naar de Hortus in Haren, zijn er vergevorderde plannen deze vogelopvang onder te brengen in een voormalige bloemenkas aan de Warmoesweg op het tuinbouwcentrum in Erica.
Een klein deel van de collectie blijft achter in Haren.

Dagblad van het Noorden
19/09/10
Een 45-jarige vrouw uit Emmen is zaterdagmiddag opgepakt op de Rolderbrink in haar woonplaats. De vrouw had een 29-jarige man uit Erica bedreigd met een mes. Aanleiding was een woordenwisseling over vernieling van een boom. Niemand raakte gewond. De vrouw werd ingesloten.
Dagblad van het Noorden
09/09/10
Een inwoner van Erica heeft aangifte gedaan van diefstal van een aanhangwagen. Zijn eigendom, een een-assige aanhanger met rode zijschotten, verdween tussen zaterdag en woensdag vanaf het erf bij een woning aan de Beekweg in Erica

Dagblad van het Noorden
22/08/10
De politie heeft zaterdagavond aan de Ringelwikke in Erica een geheime zender in beslag genomen. De agenten kwamen in actie na diverse meldingen van overlast. De zender stond in een partytent tussen de woningen. Tegen de 20-jarige eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dagblad van het Noorden
15/08/10
Een 19-jarige automobilist uit Erica reed zaterdag met hoge snelheid rondjes op een grasveld aan de Ericasestraat, nabij de Grote Rietplas in Emmen. Hij ploegde niet alleen de grasmat om, maar slalomde ook met zijn auto tussen de bomen door.
Uiteindelijk botste hij tegen een boomstronk. Een boete voor het ongeoorloofd rijden op een groenstrook en de schade aan zijn voertuig waren zijn deel.

Dagblad van het Noorden
07/08/10
Een 66-jarige Emmense is vrijdagmiddag is op de Verlengde Vaart NZ in Erica gewond geraakt bij een verkeersongeval. Getuigen zagen dat de vrouw met haar auto begon te slingeren. Vervolgens raakte zij met de rechterkant van haar auto een boom en reed verder. De auto kwam vervolgens tot stilstand. De Emmense werd door de hulpdiensten uit haar auto gehaald en met onbekend letsel naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen vervoerd. De oorzaak van het ongeluk is onbekend.

Dagblad van het Noorden
17/06/10
Een 20-jarige automobilist uit Erica had de politie woensdag wat uit te leggen. De man werd aan de Spoorstraat in Emmen betrapt toen hij zonder rijbewijs in een onverzekerde, niet apk-gekeurde auto reed.
De man kreeg een bekeuring. De auto is in beslag genomen. De eigenaar krijgt het voertuig terug wanneer hij kan aantonen dat de verzekering is betaald.

Dagblad van het Noorden
15/06/10
Openbare basisschool De Peel bij Erica gaat na dit schooljaar dicht. Na de zomervakantie zijn er nog tien leerlingen en dat is te weinig om de school open te houden. De Peel wordt daarom samengevoegd met basisschool De Anbrenge in Erica. Deze school telt zo’n 150 leerlingen.

Dagblad van het Noorden
11/04/10
De politie kreeg een melding over een man met een geweer in Erica. De 22-jarige man uit Hulshorst werd zaterdagmiddag rijdende in zijn auto op de A28 ter hoogte van De Wijk aangetroffen. In zijn auto werd een dode eend, een luchtbuks, een kruisboog met pijlen, gaspatronen en twee messen aangetroffen.
Hij verklaarde in Erica een telescoop en pijlen voor zijn kruisboog gekocht te hebben. Op de terugweg zag hij een eend en besloot deze voor het avondmaal te schieten. Hij wordt verdacht van overtreding van de Flora- en Faunawet en de Wet Wapens en Munitie.
Dagblad van het Noorden
17/03/10
Loopt er een katten vergiftiger in Erica in Drenthe rond? Sinds de zomer van 2008 zijn er al zeker 25 katten vermist of dood aangetroffen, allemaal rondom de kerkweg en de Kerklaan. Mevrouw Keuter veegt de bladeren nog maar eens weg. Hier liggen drie van haar katten die in de afgelopen 2 jaar dood zijn aangetroffen.
Uit sectie van een paar katten bleek dat de dieren waren vergiftigd met de insecticide aldicarp. Dat betekent voor de katten een pijnlijke dood. Ook Jesse Wanders heeft er al twee verloren. De Emmer politie is op zoek naar een kattenvergiftiger in Erica. Sinds de zomer van 2008 heeft de politie zeker 25 meldingen of aangiften uit het dorp gekregen van vermiste of dode katten. Tot nu toe is in drie gevallen met zekerheid vastgesteld dat het om vergiftiging gaat. Uit toxicologisch onderzoek bleek dat de dieren waren vergiftigd met aldicarb, een insecticide. Een vierde kadaver wordt nog onderzocht. Volgens politiewoordvoerder Ron Reinds komen de meldingen van vermiste katten vooral uit de dorpskom van Erica.
Dagblad van het Noorden
04/03/10
Een 45-jarige bewoner van de Kalffstraat in Erica zal zich voortaan wel twee keer bedenken alvorens hij vermoeid een sigaret rookt. De man viel woensdagavond met een brandende sigaret in de hand in slaap op de bank in zijn woonkamer. Door de sigaret vatte de bank vlam. De bewoner werd gelukkig tijdig wakker en wist op eigen kracht de woning te verlaten, waarna hij buiten de brandweer alarmeerde. Die had het brandje snel onder controle. De bewoner bleef ongedeerd.
Dagblad van het Noorden
05/02/10
Bij een ongeluk met een busje met schoolkinderen, dat vanochtend van de Ericaseweg op de autoweg A37 is terecht gekomen, zijn vijf gewonden gevallen. Een kind raakte zeer ernstig gewond en is naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd. De chauffeur en drie andere schoolkinderen zijn naar het Scheper Ziekenhuis Emmen gebracht. De chauffeur, die net kinderen uit Erica had opgehaald om ze naar speciaal onderwijs in Emmen te brengen, raakte als gevolg van de gladheid de controle over het stuur kwijt. De Ericasestraat was volgens ooggetuigen op het moment van het ongeluk, rond kwart over acht, spiegelglad. Het busje ramde een hekwerk en viel van het talud vijf meter naar beneden, op de A37. Op de linker weghelft, waar het busje op de zijkant terecht kwam, was op dat moment wonder boven wonder geen verkeer. “Je moet er niet aan denken als daar op dat moment een vrachtwagen had gereden”, zegt politiewoordvoerder Robert Jan Valkema. Een deel van het hek belandde op de betonnen afscheiding tussen beide rijrichtingen. De kinderen die in het busje zaten zijn volgens Valkema in de leeftijd van 9 tot 14 jaar. De vier kinderen die niet naar het ziekenhuis zijn vervoerd, zijn in de buurt opgevangen. Mensen van Slachtofferhulp verlenen bijstand. Het busje is eigendom van vervoerder Connexxion. Pikant detail is dat Emmen sinds enkele dagen alleen nog enkele doorgaande routes strooit bij gebrek aan zout. De A37 is in ieder geval de gehele ochtend afgesloten tussen Nieuw-Amsterdam en Klazienaveen. Waarschijnlijk duurt de stremming tot een uur of twee. Het verkeer wordt omgeleid.

Dagblad van het Noorden
22/11/09
Ganzen kunnen sinds kort daten bij Stichting Akka’s Ganzenparadijs in Erica. De stichting koppelt alleenstaande ganzen en bij succes gaat de gelukkige gans met een nieuwe levensgezel terug naar huis. De stichting zet zich in om ganzenproblematiek binnen gemeenten, stadsdelen en waterschappen op een diervriendelijke wijze op te lossen. Sinds kort kunnen ganzen uit heel Nederland bij de stichting op zoek naar een nieuwe partner. “De ganzen mogen zelf uitzoeken. Ze bepalen zelf met wie ze een klik hebben”, aldus Hof.

Dagblad van het Noorden
17/09/09
Er zijn concrete plannen voor een spoorlijntje van het Smalspoormuseum bij Erica naar het Moormuseum bij Gross Hesepe in Duitsland. Onderzoek van Nederlandse en Duitse overheden moet uitwijzen in hoeverre zo’n smalspoorlijn haalbaar en exploitabel is. Het plan is om de lijn van 30 kilometer deels aan te leggen op oude trajecten, zoals de nog bestaande spoordijk tussen het Smalspoormuseum en Weiteveen. Conservator Chris Fuller van het Smalspoormuseum is de bedenker ervan. Staatsbosbeheer wiste in de jaren negentig vrijwel alle sporen uit van de smalspoorlijnen die door natuurgebied Bargerveen liepen. Via het smalspoor werd tientallen jaren turf vervoerd. “Jullie breken nu weliswaar de lijnen op, maar het smalspoor komt terug. Dat heb ik Staatsbosbeheer toen al voorgespiegeld”, zegt Fuller. De lijn krijgt ook een aftakking naar het Erdölmuseum in Rühlertwist. Omdat smalspoortreinen niet zo hard rijden, beslaat het hele traject minstens 2,5 uur. “Dat is eigenlijk te lang. Halverwege, op de grens, is mede daarom een stationnetje gepland. Met bijvoorbeeld een restaurant, een uitkijktoren en een locatie om fietsen te huren. Mensen kunnen dan op de fiets terug, of verder.” Volgens Fuller is het plan een uitgelezen mogelijkheid om het toerisme in het veengebied aan beide kanten van de grens te stimuleren. Hij schat dat de aanleg van het Nederlandse traject 1 tot 2 miljoen euro kost. Het onderzoek naar de lijn maakt deel uit van een pakket maatregelen ter waarde van 7,8 miljoen euro om het veengebied te stimuleren. Er komen bijvoorbeeld grensoverschrijdende fietspaden. Het geld moet onder meer via Europese subsidies op tafel komen. De Emmer wethouder Henk Jumelet ziet het spoorlijntje wel zitten. “Allerlei pareltjes in het veengebied, zoals de kleinschalige musea, worden op die manier met elkaar verbonden.” Een knelpunt is onder meer de kruising met de Dordsedijk, de weg tussen Klazienaveen en Weiteveen. Daar zal een overweg gecreëerd moeten worden. “Maar daar zijn oplossingen voor. Aan Duitse kant worden dergelijke overwegen beveiligd met knipperlichten. Dat moet hier ook kunnen.” Fuller denkt dat, als alles meezit, de grensoverschrijdende lijn over vijf jaar klaar is.

Dagblad van het Noorden
15/07/09
Een automobilist is vanmiddag zwaar gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Verlengde Vaart noordzijde in Erica. Op het deel tussen Erica en Klazienaveen is hij tegen een boom gebotst. Dat gebeurde vermoedelijk bij een inhaalmanoeuvre. Een traumahelikopter was ter plaatse, maar de man is uiteindelijk per ambulance vervoerd naar het Scheper Ziekenhuis Emmen. Zijn verwondingen waren volgens de politie niet levensbedreigend. De weg is geruime tijd afgesloten geweest.

Dagblad van het Noorden
11/05/09
Spiegels die van auto’s worden getrapt, ruitenwissers die worden omgebogen en eieren en tomaten die tegen ramen van woningen worden gegooid. Het wijkje Erica Noordwest is Erica wordt al tijden geteisterd door vandalen. Bewoners van de hoek Voorreep/Veenschapswijk, Veenschapswijk en hoek Achterreep/Veenschapswijk zijn het zat en hebben een brandbrief gestuurd naar de Emmer gemeenteraad.

Dagblad van het Noorden
26/03/09
De gemeente Emmen wil maximaal 127 Amerikaanse eiken kappen langs de Ericasestraat tussen Emmen en Erica. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn de bomen ziek geworden nadat de Ericasestraat is vernieuwd en daar fietspaden zijn aangelegd. De gemeente gaat er een vergelijkbaar aantal bomen van een andere eikensoort planten.

Dagblad van het Noorden
22/03/09
Sam’s Kledingactie moet haar kledingcontainers bij de rooms-katholieke kerken in Emmen, Barger-Oosterveld, Erica en Nieuw-Schoonebeek verwijderen. De gemeente Emmen weigert de organisatie de benodigde vergunningen te verlenen. Er wordt jaarlijks zo’n dertig ton kleding in gestopt.

Dagblad van het Noorden
21/03/09

De oude turfstrooiselfabriek in Erica is aan een tweede leven begonnen. Na een grondige restauratie fungeert de monumentale fabriek sinds kort onder de noemer ‘De Fijnfabriek’ als conferentie- annex trainingsoord. Het bedrijf Griendtsveen BV, eigenaar van de fabriek, investeert vijf miljoen in het project. De metamorfose van het industrieel Rijksmonument maakt deel uit van een masterplan voor recreatieve ontwikkelingen in het zogenoemde Amsterdamscheveld, een voormalig veengebied nabij Erica. De kern van dat plan vormt de realisatie van een Wildlife Park Resort, een tweehonderd hectare groot wildpark met verblijfsmogelijkheden. In de aanloop naar het Wildlife Park heeft Griendtsveen op verzoek van de gemeente Emmen en de provincie Drenthe eerst de restauratie én herbestemming van de vervallen turfstrooiselfabriek ter hand genomen. De oude fabriek is grotendeels ingericht als conferentieoord. Op een steenworp afstand worden nu twee verblijfaccommodaties met in totaal 27 ruime kamers gebouwd in een landgoedachtige omgeving. Op langere termijn kunnen er nog drie accommodaties worden bijgebouwd, waarmee het aantal kamers op zestig komt. Voor de nieuwe gebouwen wordt een golfbaan aangelegd.

Dagblad van het Noorden
15/11/08
Vrouwentoneel Erica houdt het na dertig jaar voor gezien. De laatste voorstelling, de eenakter Meisjes van Plezier, is gespeciaal voor het gezelschap geschreven door Marga Kool en Jan Veenstra en wordt 12 en 14 december opgevoerd in Het Schienvat in Erica.
Aanleiding voor het besluit ermee op te houden is het gedaalde ledental. Het kost het gezelschap te veel moeite om stukken goed bezet te krijgen. Het Vrouwentoneel, ontstaan vanuit het Katholiek Vrouwen Gilde, groeide vanaf de jaren tachtig uit tot een van de meest geliefde amateur-theatergezelschappen in de provincie Drenthe.

Dagblad van het Noorden
04/09/08
Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag bij een bedrijf aan de Tuinderslaan in Erica een groot aantal assimilatielampen weggenomen. Die lampen worden gebruikt voor de teelt van gewassen. Ook hennepkwekers maken gebruik van dergelijke lampen. De 50-jarige eigenaar van het bedrijf werd woensdagmorgen door een oplettende voorbijganger geattendeerd op het feit dat er was ingebroken. Hij ontdekte dat er een groot aantal assimilatielampen van 600 watt en 400 volt uit zijn bedrijf was ontvreemd. De lampen hebben een totale waarde van ruim 10.000 euro. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Dagblad van het Noorden
02/08/08
Minicamping Op Fietse in Erica is uitgeroepen tot beste boerencamping van Noordoost-Nederland. Eigenaresse Esther Nijssen (36) is dolgelukkig met de uitverkiezing door de Vekabo, de vereniging kamperen bij de boer. “Mijn man en ik zijn pas een paar maanden met de camping bezig en nu al deze prijs. Fantastisch gewoon.” De belangenvereniging heeft de minicamping in Erica verkozen op basis van reacties van gasten, die een formulier konden invullen en opsturen. Op Fietse is vernoemd naar de gelijknamige hit van de band Skik. De minicamping telt vijftien kampeerplaatsen. Op Fietse tot de zes regionale winnaars in Nederland. Tijdens de kampeerbeurs in Utrecht in oktober wordt de beste minicamping van het land gekozen.

Dagblad van het Noorden
13/06/08
Het witte, in 1879 gebouwde hoekpand bij de Ericase brug blijft behouden. Dit is de uitkomst van een gesprek tussen de Emmer wethouder Ton Sleeking (PvdA) en bouwondernemer Jan Brands. Laatstgenoemde is eigenaar van de voormalige directeurswoning aan de Vaart ZZ 79. Onlangs verstrekte de gemeente Brands nog een vergunning om het betrokken pand te slopen. De mogelijke sloop van het hoekpand zorgde deze week voor grote onrust bij de Dorpsraad Erica en de Bond Heemschut. Wethouder Sleeking benadrukte in het gesprek met Brands dat ook hij het zou betreuren als het gebouw tegen de vlakte gaat. Omdat het pand geen monumentale status heeft, kon de gemeente onlangs niet anders dan de door Brands gewenste sloopvergunning verlenen.

Dagblad van het Noorden
21/05/08
Een 88-jarige vrouw is in haar woning aan de Plantsoenstraat in Erica slachtoffer geworden van insluipers. Het gaat om twee vrouwen. Ze hebben een bankpas gestolen. De vrouwen sloegen hun slag toen de bejaarde bewoonster in de tuin bezig was. Zij zag de vrouwen in de woning en ontdekte de diefstal van haar bankpas. De bewoonster heeft direct de pas laten blokkeren. Kort na de diefstal werd ze opgebeld door een man die beweerde dat hij namens de bank belde. Deze zogenaamde bankbediende zei dat hij haar pincode nodig had. De vrouw uit Erica ging hier niet op in. Zij weigerde haar pincode te geven. De politie waarschuwt dit ook nooit te doen, omdat een bank nooit via de telefoon om pingegevens zal vragen. Bij diefstal van een pinpas moet de eigenaar zelf contact opnemen met de bank om de pas te laten blokkeren

Dagblad van het Noorden
08/04/08
“Ik heb ze gevonden”, verklaarde een 49-jarige inwoner van Erica die maandag werd aangehouden wegens fietsendiefstal. Een getuige zag een auto rijden met een aantal fietsen erin, noteerde het kenteken en alarmeerde de politie. Die ontdekte dat de man thuis nog een fiets had staan die op slot zat.
De verdachte wees daarna nog twee gestolen fietsen aan. Hij krijgt een proces-verbaal. De fietsen gaan terug naar hun eigenaren.

Dagblad van het Noorden
05/01/08
De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige man uit Erica aangehouden voor vernieling van een auto op de Verlengde Vaart NZ. Op dezelfde plek werd ook een 26-jarige Emmenaar opgepakt. Hij wilde zich niet legitimeren. De politie kwam in actie na een melding over vernieling van de auto. Toen agenten ter plaatse kwamen bleek de man uit Erica door een beveiligingsmedewerker onder controle te worden gehouden. Volgens de politie was de man onder invloed en gedroeg hij zich agressief. Hij bleek een fiets tegen de auto te hebben gegooid. De man is overgebracht naar het politiebureau, waar hij gezelschap kreeg van de Emmenaar die weigerde zich te legitimeren.

Dagblad van het Noorden
15/12/07
Een 20-jarige inwoner van Erica is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn woonplaats aangehouden wegens lokaalvredebreuk, verzet tegen zijn aanhouding en het niet dragen van een identiteitsbewijs. De man was uit een horecagelegenheid aan de Verlengde Vaart Zuidzijde gezet, maar bleef daar rondhangen. Hij bedreigde het personeel en gedroeg zich vervelend. Toen de politie ter plekke kwam, kon de man zich niet identificeren. Ook verzette hij zich tegen zijn aanhouding, waarna hij geboeid is meegenomen naar het politiebureau.

Dagblad van het Noorden
11/11/07
Een 49 jarige automobilist uit Erica zag zijn auto woensdagavond in het kanaal drijven. De man was op bezoek aan de Ensingwijk in zijn woonplaats. Hij had zijn auto op de licht hellende oprit geparkeerd, maar was vergeten het voertuig op de handrem te zetten. De auto rolde, terwijl de man binnen was, achteruit het kanaal in. Een takelbedrijf heeft het voertuig weer op het droge gezet.

Dagblad van het Noorden
11/07/07
Een 34-jarige man uit Erica is gewond geraakt toen hij door de bliksem werd getroffen. Hij schuilde tijdens een onweersbui onder een boom op de Veenschapswijk in zijn woonplaats toen de bliksem insloeg op de metalen punt van zijn paraplu. Omdat de man het ijzeren gedeelte vast had werd hij getroffen en viel op de weg. De man is met de ambulance naar het Scheper Ziekenhuis gebracht waar hij enkele dagen ter observatie moet blijven.

Dagblad van het Noorden
14/05/07
Het Geert Vos Bad in Erica wordt zondag 10 juni voor een dag omgebouwd tot poppodium. Op die dag geven de Monday Night Music Club en Daniël Lohues & The Louisiana Blues Club een benefietconcert bij het zwembad aan de Veenschapswijk. Het doel van het concert is om geld in te zamelen voor een noodzakelijke renovatie van de bassins. Het Geert Vosbad in Erica moet dringend een nieuwe coatinglaag in de bassins aanbrengen. Daarvoor heeft de Stichting Zwembad Erica niet genoeg geld in kas.

Dagblad van het Noorden
25/03/07
De 58 jarige Stef Heijnen uit Erica is zaterdagmiddag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Cees Bijl van Emmen tijdens de open dag van scoutinggroep Sint Pancratius in Erica.Heijnen kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als leider van descoutinggroep, waarvan hij ook penningmeester is. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Griendtsveenpark en bij de sportclub Erica.

Dagblad van het Noorden
07/02/07
Bij een huiszoeking in een woning in Erica hebben agenten dinsdagmiddag een hennepkwekerij aangetroffen. Op de bovenverdieping van een woning aan de Ericasestraat zijn in twee kamers 230 oogstrijpe planten aangetroffen. Alle planten en apparatuur zijn vernietigd. De bewoners was niet aanwezig. Hij kan later bezoek van de politie verwachten.

Dagblad van het Noorden
28/01/07
Een 20 jarige automobilist is zaterdagavond met zijn auto de Verlengde Vaart bij Erica ingereden. Toen de politie ter plaatse kwam, was de man al uit het water en zat hij te wachten in een nabij gelegen woning. Hij was eerst op het dak van zijn auto geklommen en toen naar de wal gezwommen. De automobilist bleek gedronken te hebben: hij had 0,4 promille alcohol in zijn bloed. Omdat hij twee maanden eerder al gepakt was met drank op achter het stuur, werd zijn rijbewijs ingenomen.

Dagblad van het Noorden
21/12/06
Nog voor de zomer van 2007 wordt begonnen met de bouw van een nieuw appartementencomplex in het centrum van Erica. Dit hoopt althans woningbouwcorporatie Wooncom. Aan de Havenstraat, op de plek waar tot voor kort het pand Prinsen stond, komt een gebouw met drie bouwlagen en elf sociale huurappartementen. Het is de aanzet van tal van vernieuwingen in het hart van Erica.

Dagblad van het Noorden
24/09/06
Een 11-jarig meisje is zaterdagmiddag op de Havenstraat in Erica aangereden door een 27-jarige automobilist. De politie zag het meisje huilend op de straat liggen. Ze liep enkele schaafwonden en een lichte hersenschudding op. De man kwam net aanlopen toen de agenten ter plaatse waren. Uit de blaastest bleek dat hij 0,8 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg hiervoor een boete van 300 euro.

Dagblad van het Noorden
05/09/06
De politie heeft dinsdagmiddag in het kassencomplex aan de Tuinderhof in Erica een grootschalige hennepkwekerij opgerold. Er zijn circa 25.000 hennepplanten aangetroffen. Bovendien vondt de politie een grote hoeveelheid reeds geoogste toppen, die nog lagen te drogen. Bij de inval arresteerde de politie vier verdachten. Een vijfde ging er vandoor. Bij het zoeken naar de verdachte is gebruik gemaakt van een politiehelicopter. De speurende agenten droegen kogelwerende vesten omdat rekening werd gehouden met de mogelijkheid dat de voortvluchtige vuurwapengevaarlijk was. De man is na enkele uren aangetroffen in enkele bosjes bij het kassencomplex.

Dagblad van het Noorden
28/03/06
Voor de gewelddadige overval op een 68-jarige man uit Erica zijn vandaag voor de rechtbank in Assen celstraffen tot vier jaar geeist tegen vier drugsverslaafden uit Emmen. De strafzaak tegen een vijfde verdachte werd uitgesteld, omdat er nog een rapport over zijn geestelijke gesteldheid moet worden gemaakt.

Dagblad van het Noorden
16/02/06
Met de aanhouding van een groep van negen verdachten uit Erica heeft de politie een reeks vernielingen opgelost, die tijdens oudejaarsnacht zijn gepleegd in deze plaats. De negen, in leeftijd varierend van 16 tot 28 jaar, zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter. Tijdens de jaarwisseling werden diverse lichtreclames, ruiten van woningen en winkels, tuinen en lantaanrpalen het doelwit van het negental. De schade die ze hebben veroorzaakt wordt geraamd op ruim 20.000 euro. Volgens de politie is het speurwerk naar de daders moeizaam verlopen, omdat zich weinig getuigen van de vernielingen hebben gemeld. Na de eerste aanhoudingen en het verhoor van de gedachten kreeg de politie de zaak echter betrekkelijk snel rond.

Dagblad van het Noorden
09/02/06
Met de aanhouding van vier mannen en een vrouw heeft de politie de overval van een 68 jarige man uit Erica opgelost. De vijf variëren in leeftijd van 23 tot 41 jaar en komen uit Emmen en Zwartemeer. Van de buit, enkele honderden euro’s, is niets over. Het vijftal heeft al het geld opgemaakt aan drugs.
Op 31 oktober vorig jaar werd er bij de woning van de man aan de Ericasestraat aangebeld. Toen hij de deur open deed, werd hij vastgegrepen, gestompt, geslagen en tegen de grond gewerkt. Hierna haalden zijn belagers een paar honderd euro uit zijn broekzak. Behoudens enkele kneuzingen hield de Ericaan geen letsel aan de mishandeling over.

Dagblad van het Noorden
03/01/06
Vandalen hebben tijdens oud en nieuw grondig huisgehouden in het dorp Erica. Met name in de omgeving van de Havenstraat zijn barbaren destructief tekeergegaan. Vooral de bibliotheek moest het ontgelden. Een ontdane bibliothecaris Anneke Heidemans: ”Het was hier zondagmorgen een enorme ravage. Eerst hebben ze een tuinbeeld door de ruiten naar binnen gesmeten en zijn ze het gebouw ingegaan. De balie was met bier besmeurd en overal lag glas. Door ontplofte rotjes zijn er her en der schroeivlekken ontstaan en de brievenbus is door een explosief naar binnen geslagen. Tijdschriften en boeken hebben we buiten teruggevonden: verscheurd. Bijvoorbeeld een wijsgerig boek met de titel ´Stappen in de positieve cirkel´. De daders hebben daar blijkbaar niets van geleerd…” Een medewerkster van de bibliotheek heeft op nieuwjaarsmorgen tegen de klok van drie uur een kijkje bij het pand genomen. Heidemans: ”Toen was er nog niets aan de hand. Vermoedelijk zijn de vernielingen zo tegen zes uur gepleegd.” Over de omvang van de schade kon ze geen mededelingen doen. Verder zijn in Erica lantaarnpalen gesloopt, evenals reclamezuilen van een bank. En bij de DA–drogisterij is met dommekracht een condoomautomaat van de muur gerukt.

Dagblad van het Noorden
03/12/05
Het zwembadbestuur Erica blijft volhouden dat de pachters van de kiosk, Hans en Truus Rohling het veld moeten ruimen. Rohling had gehoopt dat het dorp hem zou steunen met zijn actie de kiosk te mogen blijven runnen, maar Jan Hoekman, bestuurslid van het zwembad, wil daar niets van weten. Voor 15 december moeten Truus en Hans hun spullen uit de door hen verbouwde en gemoderniseerde kiosk halen. Hoekman wil in de kiosk in het komend seizoen met vrijwilligers gaan draaien. ”Wij kunnen niet anders. Het zwembad heeft de inkomsten van de kiosk heel hard nodig. We hebben elk jaar een tekort van tienduizend euro. Onze reserves raken op.” Hoekman wil niet ingaan op het aanbod van Rohling wat meer pacht te betalen of een deel van de winst aan het zwembad over te dragen. Volgens hem overdrijft hij ook heel sterk de functie die hij in het zwembad heeft. ”Rohling is er zelf haast nooit. Zijn vrouw is er meestal. Wat zij doet, kunnen onze vrijwilligers ook”, zegt Hoekman. Hij heeft nog geen mensen gevonden die bereid zijn de kiosk te gaan draaien, maar hij vertrouwt erop dat er genoeg mensen zijn die de klus kunnen klaren. ”En dan hebben wij als zwembad weer meer toekomstperspectief. We staan ook voor groot onderhoud van het zwembad. Dat kost veel geld. Van de gemeente krijgen we net als alle andere baden slechts dertienduizend euro per jaar. Daar kunnen we het niet mee reden en zeker niet als we met slechte zomers te maken houden.”

Dagblad van het Noorden
15/08/05
Pastoor Dorus Wubbels heeft zondag op de rooms-katholieke begraafplaats in Erica een kunstwerk van Rosita Sikking ingewijd. Het kunstwerk is een eerbetoon aan baby’s die vroeger kort na hun geboorte zijn gestorven en niet gedoopt waren. Daarom mochten ze niet op het kerkhof begraven worden. Tot in de jaren zestig was het binnen de katholieke kerk gebruikelijk om ongedoopte baby’s in niet-gewijde grond te begraven. Ze kregen daardoor geen rustplaats op het kerkhof, maar werden anoniem ter aarde besteld. Die praktijk is sinds decennia afgeschaft. Nog steeds zijn er ouders in leven van wie overleden kinderen ‘aan de andere kant van de heg’ begraven liggen. Soms op plekken waar nu een parkeerplaats is. De inwijding van het gedenkmonument voor deze ‘vergeten kinderen’ werd gistermorgen gehouden na de eucharistieviering in de katholieke kerk in Erica. Pastoor Wubbels en de kerkgangers liepen in processie naar het kunstwerk op het kerkhof. Daarna werd er een gebed uitgesproken, waarna het monument met wijwater werd gezegend.

Nieuwe Leidsche Courant
16 augustus 1971
Erica KLUIS OPENGEBRAND
Inbrekers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de kluis van het transportbedrijf Boerma in Erica (Dr) ongeveer 6000 gulden gestolen. De kluis werd met snijbranders geopend. Van de dieven, die het pand waren binnengekomen na het forceren van een deur, ontbreekt elk spoor.

26 februari 1964
Dagblad voor Amersfoort
Klazienaveen. — Op de Veenhoekseweg in Klazienaveen is gistermiddag de 65-jarige heer H.W.Schulte uit Erica met zijn bromfiets tegen een stilstaande landbouwwagen gereden en overleden.

Dagblad voor Amersfoort
27 november 1962
Emmen, dinsdag. — Een jongen van negentien jaar, J. Benjamins uit Elim bij Hoogeveen, botste gistermorgen op de kruising Havenstraat en de Verlengde Vaart te Erica tegen een vrachtauto. Hij werd met zijn auto tegen een brugleuning gedrukt en kwam om het leven.

Dagblad voor Amersfoort
8 mei 1962
Erica. — Zaterdagavond is de 27-jarige ongehuwde schilder J. de Groot, toen een autobus hem passeerde, gevallen met zijn bromfiets. De autobus overreed hem. Hij was onmiddellijk dood.

Dagblad voor Amersfoort
15 januari 1962
Erica. — Te Erica in Drente is zondagavond de woning van de gezinnen A. en K. de Groote – samen zes personen – uitgebrand. Slechts wat meubilair kon worden gered.

Dagblad voor Amersfoort
7 december 1961
MEISJE OMGEKOMEN OP HAAR VERJAARDAG.
Emmen. — Omstreeks half zes is woensdagavond te Erica het tienjarige meisje Maria Poker uit Klazienaveen, dat op deze weg met haar dertienjarige zusje zonder licht op een rijwiel reed, aangereden door een vrachtauto, bestuurd door W.H. uit Erica. Het meisje werd in ernstige toestand naar het Diaconessenhuis in Emmen vervoerd, waar het aan de verwondingen is bezweken. Het meisje was die dag juist jarig. Haar zusje liep geen letsel op.

Dagblad voor Amersfoort
28 augustus 1961
Emmen. — Op de Ericasestraat tussen Zuid-Barge en Erica stak zaterdagmiddag het tweejarig dochtertje van de familie Siebring onverwacht de straat over. Het kind werd door een auto dodelijk aangereden.

Dagblad voor Amersfoort
14 juni 1961
Sportieve gaste.
Het zijn niet allemaal Amersfoorters, die zich in het leger van de avondvierdaagse hebben ingelijfd. Tussen de dappere wandelaarsters bevindt zich ook mevrouw Schinkel-Hazeveld, helemaal uit het Drentse dorp Erica, die met vakantie in onze stad verblijft en op de uitstekende gedachte is gekomen, dat er wel geen betere manier was om Amersfoortse schone omgeving te leren kennen dan de stoute (wandel)schoenen aan te trekken en mee te doen. Vensterkijker wenst haar prettige tochten en veel succes toe!

Dagblad voor Amersfoort
4 mei 1961
MOTORRIJDER ONDER TREIN
Emmen — De 35-jarige motorrijder W.Falke uit Erica is gisteren door een trein gegrepen en gedood. Het ongeluk gebeurde op een onbeveiligde overweg in de spoorlijn tussen Zuid-Barge en Emmen, waar de Bargermeer de spoorlijn kruist. Er stonden enige mensen voor de overweg te wachten, maar F. reed toch door. Het slachtoffer was gehuwd en vader van drie kinderen.

Dagblad voor Amersfoort
8 juli 1959
Emmen — In Erica in Drenthe zijn vanmiddag enige hectaren rogge in vlammen opgegaan. De brandweer van Emmen, die de landerijen moeilijk kon bereiken, wist de brand pas na enige tijd te bedwingen. De schade is vrij aanzienlijk, temeer daar ook aan de kostbare dalgronden vrij belangrijke schade werd toegebracht.

Dagblad voor Amersfoort
22-06-1959
Zondagmiddag brak door onbekende oorzaak brand uit aan de Veenschapswijk te Erica bij Emmen. De vlammen sloegen over naar de roggeakkers vn de landbouwer R.Hadders te Zuid-Barge over een lengte van 500 m en een breedte van 100 m. Vijf hectare koren gingen verloren.

Dagblad voor Amersfoort
08-07-1958
Emmen. Op de Verlengde Herendijk te Erica is een kleuter van anderhalf jaar, Jantien de Vries, onder de auto van een groenteventer geraakt, waarbij het kind speelde terwijl haar moeder inkopen deed. Toen de auto optrok, geraakte Jantien er onder en werd op slag gedood.

Dagblad voor Amersfoort
20-02-1956
Ongeluk te Wassenaar. Pijp schoot los en doodde NAM-employé.
In de nacht van zaterdag op zondag is op de boorplaats van de Nederlandse Aardolie Maatschappij onder Wassenaar een ongeluk gebeurd, dat aan de 27-jarige employé Jurissen uit Erica in Drente het leven heeft gekost. Men was bezig een boorpijp op te hijsen, die hiertoe in de daarvoor bestemde klemmen was bevestigd en aan een takel werd opgeheven, toen door tot nu toe onopgehelderd gebleven oorzaak de pijp terugschoot en daarbij J. zo ongelukkig trof, dat deze vrijwel op slag moet zijn overleden. (Henderikus Johannes Jeurissen geb. 14-01-1928 ovl. 19-02-1956)

Nieuwe Leidsche Courant
11 maart 1955
Opsporing verzocht
Opsporing is verzocht van de 28-jarige Gerard Jan Booy uit Erica (Dr), die Zondag j.l. de stichting Dennenoord te Zuidlaren heeft verlaten. Hij is geestelijk gestoord en gevaarlijk voor zichzelf en voor zijn omgeving.

Nieuwe Leidsche Courant
31 mei 1955
Zondagavond werd het zes-jarige meisje M.A.M. Prinsen te Erica (Dr) door een motorrijder aangereden, toen het kind de straat opholde. Enkele uren later is het kind overleden.

Dagblad voor Amersfoort
30 juni 1954
Nasleep van protest PROMOTIE ONGELDIG
Emmen. — Indertijd diende de voetbalvereniging ,,Erica” een protest in tegen een door de scheidsrechter toegewezen strafschop in een wedstrijd tegen Valthermond in de vierde klasse van de K.N.V.B., welke strafschop in een doelpunt werd omgezet. Dit protest werd aanvankelijk door de protestcommissie niet ontvankelijk verklaard wegens te late indiening. Het bestuur van Erica ging echter in beroep bij de KNVB, waarna een commissie van onderzoek werd ingesteld. Thans is het protest alsnog toegewezen, waardoor Valthermond en Titan te Nieuw-Weerdinge met een gelijk aantal punten zijn geëindigd. Valthermond heeft echter reeds promotie-wedstrijden tegen Dedemsvaart gespeeld. Dedemsvaart werd officieel derde klasser. Door het besluit van de commissie zijn deze promotie-wedstrijden nu ongeldig geworden. Er zal thans alsnog een beslissingswedstrijd Titan-Valthermond moeten worden gespeeld. Zou Titan deze wedstrijd winnen, dan moet Dedemsvaart opnieuw promotiewedstrijden spelen. Met spanning wordt afgewacht, wat de KNVB verder zal doen.

Dagblad voor Amersfoort
19 december 1953
VEENBRANDSTICHTER TOT EEN JAAR VEROORDEELD.
Assen — Een van de brandstichters, die schuldig zijn aan de zware veenbranden die de afgelopen zomermaanden in Zuidoost-Drente woedden, de 36-jarige vervener R.W. uit Erica, is door de Asser rechtbank veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met aftrek.

Nieuwe Leidsche Courant
7 december 1953
Turf in brand gestoken: 15 maanden geëist.
Tegen de vervener R.W. uit Erica (Dr), die vier van zijn turfhopen in brand had gestoken om op deze wijze de verzekeringsgelden in handen te krijgen, is gisteren voor de rechtbank te Assen 15 maanden gevangenisstraf geëist. In de eerste helft van dit jaar hebben in Zuid-Oost Drente 46 turfbranden gewoed. Toen de politie in die streek werd versterkt, hielden de branden plotseling op.

Dagblad voor Amersfoort
12-09-1953
Rijkspolitie grijpt turfbrandstichter.
Emmen. Het is de rijkspolitie te Schoonebeek gelukt, een turfbrandstichter te grijpen; de vervener W. uit Erica. De man heeft bekend en is opgesloten. Woensdagavond brak op zijn veld in een aantal goed verzekerde turven brand uit. De brandweer uit Schoonebeek, die het blussingswerk verrichtte, merkte dat op verschillende hopen turf in de buurt van de brand petroleum was gegoten en dat tussen de turven brandende sigaretten waren gestoken. De rijkspolitie, die direct werd gewaarschuwd, maakte gebruik van een politiehond. Na enige proeven wees de hond de vervener W. aan als de man, die kort geleden bij de turfbulten zou zijn geweest. Deze viel daarop spoedig door de mand. Van de 400.000 turven, die op het veld stonden, gingen 150.000 door het vuur verloren.

Dagblad voor Amersfoort
6 juni 1952
,,Excelsior”, bekende clandestiene zender, legt het loodje
Emmen. — Een der oudste clandestiene zenders uit de Zuid-Oosthoek van Drente, nl. ,,Excelsior” uit Erica, heeft woensdagavond het loodje moeten leggen. Opsporingsambtenaren van de PTT maakten, in samenwerking met de gemeete-politie van Emmen, een einde aan zijn uitzendingen en namen de zendapparatuur en meer dan 100 grammofoonplaten in beslag.

Dagblad voor Amersfoort
21 december 1951
AUTOMATISCH TELEFONEREN MET EMMEN MOGELIJK
Emmen. — Woensdagmiddag is de automatische telefooncentrale in gebruik genomen. De sector Emmen bestaat uit de netten Emmen, Klazienaveen, Erica, Nieuw-Amsterdam, Schoonoord en Sleen. Door deze automatisering is rechtstreeks telefonisch verkeer mogelijk met de districten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Leeuwarden en Arnhem.

Dagblad voor Amersfoort
26 oktober 1951
BESCHONKENE RIJDT TEGEN BOOM; KASTELEIN ONTSLAGEN VAN RECHTSVERVOLGING
De caféhouder A. P. uit Erica, die een koopman, die reeds onder de invloed van sterke drank verkeerde, nog zeven borrels verkocht, waardoor deze man zo dronken werd dat hij later met zijn auto tegen een boom vloog en op slag werd gedood, hoorde zich vanmorgen door de rechtbank ontslaan van rechtsvervolging. Tijdens de behandeling van deze zaak veertien dagen geleden, toen tegen de verdachte twee jaar gevangenisstraf werd geëist, verklaarde hij dat hij het ,,voor zijn broodje” gedaan had.

Dagblad van Amersfoort
21 april 1951.
Vader overrijdt zijn eigen kind.
Emmen – Te Zuidbarge is Vrijdagmiddag een tragisch ongeval gebeurd, dat het leven heeft gekost aan het ongeveer driejarig dochtertje van de familie V. te Erica. De heer V. had zijn dochtertje in de cabine gezet van de tractor, waarmee hij een zwaar met kunstmest beladen aanhangwagen trok. Op een gegeven ogenblik miste hij het kind. Hij stopte onmiddellijk en kwam tot de vreselijke ontdekking dat een der wielen van de aanhangwagen over het hoofd van de kleine was gegaan. Men vermoedt dat het kind uit de cabine is gevallen, terwijl de wagen over de hobbelige keibestrating reed.(Jantje Christina Vos ovl 20-4-1951 twee jaar, dochter van Harm Vos, vrachtrijder en Aaltje de Vries)

Nieuwe Leidsche Courant
10 augustus 1950
DOOR STROOM GEDOOD BIJ REDDINGSPOGING.
Een timmerman uit Erica (Dr), de 20-jarige B. Cobel, is gisteren op het terrein van het prov. Groninger waterleidingbedrijf te Onnen door electrische stroom gedood. Hij wilde een arbeider redden, toen deze geen kans zag, los te komen van een onder stroom staande betonmolen. Cobel trok de arbeider van de molen weg, doch greep zelf een ijzeren gedeelte, dat door een defect aan de kabel eveneens onder spanning stond. (Emmen, overlijdensakte van elders overledene (BW art. 50), 18 augustus 1950, aktenr. 275
Overledene: Lubertus Johannes Kuhl, geboren te Emmen; beroep: timmerman; overleden te Haren op 08-08-1950; oud: 20 jaren, zoon van Johannes Henderikus Kuhl, beroep: landarbeider, en Aleida Siebum, beroep: zonder.)

Nieuwe Leidsche Courant
5 februari 1949

Nieuwe Leidsche Courant
26 november 1946
Wist u, dat te Nunspeet zijn aangehouden de Amsterdammers M.L.C.V. en T.H., die in Erica (Dr) een luxe auto hebben gestolen, waarmee ze echter in Elburg een aanrijding kregen.

Leidsch Dagblad
18 juli 1939
AUTOBUS MET 34 INZITTENDEN TE WATER. Allen gered.
De hervormde knapenvereeniging te Erica (Dr) heeft gisteren per autobus van de eerste Drentsche stoomtram-maatschappij een uitstapje gemaakt naar Amsterdam. Het gezelschap, bestaande uit 34 jongelui, onder leiding van ds. Steenbakker uit Erica, keerde laat in den avond terug. Omstreeks twee uur is de bus, vermoedelijk door een defect aan de stuurinrichting, te De Krim in het kanaal gereden. De bus kantelde niet, zoodat het reddingswerk, dat de chauffeur met bewonderenswaardige zelfbeheersching leidde, ten zeerste vergemakkelijkt werd en allen op het droge gebracht werden. Door omwonenden was intusschen geneeskundige hulp ingeroepen. Dokter Heep was spoedig ter plaatse. Het bleek echter, dat slechts drie personen lichte snijwonden hadden opgeloopen. De overigen waren met den schrik vrijgekomen. Nadat allen bij omwonenden op verwarmende dranken waren onthaald, zijn zij met andere bussen huiswaarts gegaan.

Het Vaderland
24 october 1938
Vermoedelijk fraude gepleegd. Sinds een week is verdwenen de heer M., makelaar en assradeur te Erica (Dr.). M. was tevens meteropnemer en kwitantie-inner voor het Electriciteitsbedrijf. Men zegt, dat hij als zoodanig niet alle gelden heeft afgedragen en dat er een tekort is van eenige duizenden guldens. Ook weet men niet zeker of hij als assuradeur ook fraude gepleegd heeft. Vast staat dat de politie de zaak in handen heeft, ijverige nasporingen doet en dat de Burgemeester van Emmen opsporing en aanhouding van M. heeft verzocht. M. ging wel vaker naar het buitenland, hij moet papieren hebben om met zijn auto in Duitschland te verblijven. Verondersteld wordt, dat M. zal trachten naar Amerika uit te wijken. M. had een goed beklant makelaarskantoor, dat hij te Erica heeft geopend, toen hij als klerk bij notaris Middendorp te Nieuw Amsterdam onslagen werd. Hij leefde op grooten voet. Men gaat thans nog na, hoe groot de gezamelijke tekorten zijn. M. is gehuwd en vader van twee jonge kinderen.

Nieuwe Leidsche Courant
11 mei 1938
HET BRUGGENPROBLEEM IN ZUID-OOST DRENTE.
In een gistermiddag gehouden vergadering van het waterschap Barger-Wester-veen te Nieuw Amsterdam (Dr) is een bestuursvoorstel, om met de gemeente Emmen een overeenkomst aan te gaan tot overdracht van de vier bruggen in den weg Nieuw-Amsterdam — Erica verworpen. Dit voorstel omvatte den afstand van deze vier bruggen, die een ernstige verkeersbelemmering vormen, doordat zij voor vrachtauto’s practisch afgesloten zijn, aan de gemeente Emmen, benevens het verleenen van een bijdrage van 20.000 gulden in de kosten van het bouwen van vier nieuwe bruggen. Hierdoor zou het bestaande bruggenprobleem in Zuidoost-Drente voor een belangrijk deel zijn opgelost. De meerderheid der ingelanden maakte evenwel bezwaar tegen het feit, dat twee der nieuwe bruggen vaste bruggen zouden zijn, waardoor het scheepvaartverkeer naar de zijkanalen naar hun mening te zeer zou worden belemmerd. Het besluit heeft in de kringen van handel en industrie groot misnoegen gewekt. Men zal nu trachten de bemiddeling van den commissaris der Koningin in Drente te verkrijgen om een einde te maken aan het verzet der landbouwers tegen de zoo noodzakelijke oplossing.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
1 oktober 1937
SOMBERE TOESTAND IN DRENTE.
EEN STREEK verlamd …..
Bruggen voor zwaar verkeer gesloten.
Bewoners van Erica, Nieuw Amsterdam en andere plaatsen zijn overgeleverd aan het misplaatste conservatisme van een waterschap.
Redding in zicht ….? Van onzen redacteur
Overal in den lande bouwt men bruggen. Rivieren en riviertjes vormen geen beletsel meer voor het verkeer of zullen geen obstakel meer zijn in de toekomst. Het vracht- en toeristenverkeer kan tevreden zijn. Met uitzondering echter in de Zuid-Oosthoek van Drente waar een haast onbegrijpelijke koppigheid van een waterschap, welhaast het geheele autoverkeer heeft stilgelegd. In de omgeving van Nieuw-Amsterdam en Erica ziet men haast geen auto’s meer op den weg en als men ze ziet zijn hun bestuurders in 99 van de 100 gevallen in overtreding, dikwijls meerdere malen in overtreding geweest. Zeker, er zijn hier bruggen! Hoe zou het anders kunnen in dit land waar kanaaltje na kanaaltje – de z.g. wijken – op het hoofdkanaal uitkomen ter vervoer per boot van de producten. Vroeger de turf en thans aardappelen, die in groote hoeveelheden op de dalgronden verbouwd worden. Destijds, men kan rekenen van het begin dezer eeuw af, waren de toen gebouwde bruggen wat hun draagcapaciteiten betrof ruimschoots voldoende voor het verkeer. Paard en wagen, handkarren en dergelijke vervoer- en transportmiddelen konden den bruggen weinig of geen schade toebrengen. Het verkeer nam toe zoowel in intensiteit als in zwaarte. Zwaarbeladen auto’s reden over bruggen waarvan de meesten zelfs nog dateeren uit de vorige eeuw en de gevolgen bleven niet uit.

Tusschen Nieuw-Amsterdam en Erica zijn vier van dergelijke bruggen. Het vorig jaar zijn er borden bij geplaatst waardoor het alleen aan wagens met een maximum wielbelasting van 400 K.G. geoorloofd was, er gebruik van te maken. Slechts auto’s met een gewicht van 1600 K.G. was zulks toegestaan en het is niet veel auto’s gegeven slechts zo weinig te wegen…. Toen dacht men het verkeer om te leggen naar Erica, hetzij via een zuidelijken, hetzij langs een noordelijken omweg. Tevergeefs echter. Want de Zuidweg werd vrijwel afgesloten door de Drentsche Land Ontginningsmaatschappij door de bepaling dat alleen vervoermiddelen van een gewicht van maximaal 500 K.G. .. per as. haar brug mocht passeeren. Niet geheel ten onrechte, immers voor het vervoer van haar eigen producten bestond haar tram en zij voelde er niets voor haar brug te laten vernielen door het veelvuldige gebruik dat anderen er van maakten. En ook de weg ,,om de Noord” werd afgesloten voor den vervoerlustigen Erica’er, omdat deze brug – dateerend uit het jaar 1886 – geen zwaarder verkeer dan 690 K.G per wiel tolereerde. En deze brug heeft nog een merkwaardige, misschien unieke, eigenschap, waarover later meer… De gevolgen van al deze maatregelen zijn veel en veelsoortig. Een bewoner van Erica die in het bezit is van een vrachtwagen die, reeds ongeladen niet voldoet aan de eischen van de reeds genoemde soorten bruggen, kan nergens heen met zijn auto, die voor hem de broodwinning beteekent. En als hij toch, ondanks alles, er op uit gaat, is een bekeuring ,,loon” naar werken. In een jaar tijds betaalde deze man …ruim f 600 boete geld. De marechaussee en de politie kennen hem al goed. Zijn naam wordt niet meer gevraagd bij het opmaken van de ,,bon.” Slechts wordt hem nog formeel verzocht een motief op te geven. En waar hem dit reeds – let op de betaalde f 600 – legio malen gevraagd is, mag men zich niet verwonderen dat hij eenmaal den verbalisant toevoegde: ,,Loop naar de …” Een bode rijdt door Erica Huis na huis wordt bezocht om pakjes af te geven of goederen te halen. En bijna elk pakje bezorgen of halen kan een boete kosten. Want de vier bruggen is de bode overgegaan en er loeren dus vier bekeuringen. En de bode kan er niet over denken om zijn bedrijf op te geven, al wordt een verdienste van een paar kwartjes teniet gedaan door een bekeuring ter waarde van eenige guldens. GEVOLGEN. Gevolgen heeft deze bruggenmisere maar al te veel. Een inwoner van Erica moet niet zoo ziek worden, dat vervoer naar een ziekenhuis gewenscht is, want de ziekenauto mag er niet komen. De melkfabrieken moeten hun bussen melk maar op een andere wijze halen of brengen want anders zou de melk eens te duur betaald worden. En de petroleum- en benzinemaatschappijen hebben hun laatste halteplaats voor de eerste brug. Hoe de noodige brandstoffen in Erica komen, is Erica’s eigen zorg. Niet alleen voor Erica maar ook voor het daarachter gelegen land. Gevolg is ook dat het kantongerecht in Emmen zich mag verheugen in het regelmatig terugkeerend bezoek op het verdachtenplaatsje van bewoners van deze streek die volgens menschelijk en maatschappelijke begrippen moeten werken. Maar het in vele omstandigheden niet mogen. Die het toch doen en .. daarom voor den kantonrechter komen. Boetes van twee, drie of vier gulden worden hen opgelegd en als het vonnis is uitgesproken, is daar tevens een tot weerzins in opgesloten….! Maar ook civiele vorderingen worden door den kantonrechter toegewezen. En daar is de brug ,,om den noord” schuld van.

Deze brug, bij Zuid-Barger gelegen, is wel een zeer bijzondere. Want zij kent indirecte schade. Als een te zware auto over deze brug rijdt, dan kan het den bestuurder een boete kosten, als de politie de verboden handeling constateert. Maar – zoo redeneert men – aan de brug is indirecte schade toegebracht door de zwaarte , de te groote zwaarte, van de auto. En door toepassing van een bepaalde formule, wordt het bedrag van deze indirecte schade fluks uitgerekend. Civiele vordering…kantongerecht te Emmen … toewijzing van den eisch…betaling! Ziedaar de reden waarom de reeds genoemde inwoner van Erica in een jaar tijds het Rijk steunde met een toelage van 10 a 20 gulden per week… Tallooze malen heeft men reeds getracht een grondige wijziging in deze situatie te brengen en evenveel malen kreeg men nul op het request. Men beleeft hier de merkwaardigheid dat de weg van de gemeente Emmen is, maar de bruggen zijn eigendom van een waterschap. En op de ingelanden van deze instelling stuit alles af. ,,Mijn grootvader heeft hier zoo gewoond. Mijn vader heeft hier zoo gewoond. Wij zullen hier allen zoo wonen” zoo zeggen zij ieder op hun beurt. Maar zij vergeten dat hun grootvader en hun vader ook gebruik maakten van betonwegen in en om Erica. Maar dat telt niet … Als er vaste bruggen komen, dan kunnen schepen van een hoogte er niet meer onder door, zoo luidt een ander verweer uit den ingelanden kringen. Dat is geen bezwaar, zeggen de directeuren van de aardappelmeelfabrieken, dan sturen we kleinere schepen die dat wel kunnen. En het bezwaar dat de baggermolen niet meer in de wijken kan komen, is niet zoo heel belangrijk, als men in den beginne wel zou meenen. Want dit is slechts eenmaal in de tientallen jaren noodig. Om van deze bruggen vaste bruggen te maken, die wel geschikt zijn voor het zware en middelmatige verkeer, is een bedrag van circa f50.000,- noodig. Een veilige belegging, want de rente van dat bedrag is al ruimschoots opgebracht voor den kantonrechter in Emmen… Het bedrag kan er komen. maar wie breekt de onverzettelijkheid van de ingelanden? Nog heeft men een uitweg over. Het totaal aantal stemmen van de ingelanden bedraagt 536. Waar thans ook industrielen en middenstanders – door hun grondbezit – ingeland zijn geworden, hoopt men in een vergadering de helft van het totaal aantal stemmen plus een, te verkrijgen voor het agendapunt ,,Vaste bruggen.” Aan een onhoudbare toestand dient wel een einde gemaakt te worden.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
22 september 1937
ISOLATIE VAN Z.O.DRENTE.
Door beperking van den voorgeschreven wieldruk der auto’s.
MIDDENSTAND ADRESSEERT.
NIEUW-AMSTERDAM, 22Sept. – Er bestaat in Zuid-Oost Drente groote ongerustheid over het isoleeren der dorpen Erica, Amsterdamscheveld en een gedeelte van Nieuw-Amsterdam door het bepalen door Gedeputeerde Staten van den wieldruk der auto’s op 400Kg. Het groot verkeer en ook personenauto’s kunnen deze dorpen thans niet meer bereiken. Een comite van actie, bestaande uit handels- en middenstandsvereenigingen uit de dorpen in Zuid-Ooste Drente en Zuid-Oost Groningen heeft zich tot de fracties der tweede Kamer gewend met het verzoek te willen ingrijpen. Tot voor korten tijd kon men de verschillende dorpen nog via Amsterdamscheveld bereiken. Dezer dagen wordt echter die toegangspoort ook afgesloten, zoodat, naar adressanten mededeelen. de isolatie dan volkomen zal zijn.

Nieuwe Leidsche Courant
6 januari 1933
Te Erica (Dr) is de boerderij van den landbouwer Kramer afgebrand. Het vee werd gered, doch het grootste gedeelte van den inboedel ging mede verloren.

Nieuwe Leidsche Courant
28 september 1933
Bij Noord-Barge (Dr) is een landbouwer die met twee anderen aan den rechterkant van den weg liep te praten, gegrepen door een motorrijder die met grote vaart hen achteropkwam. De man werd een eind meegesleurd en ten slotte tegen den grond gesmakt. Hij kreeg een hoofdwonde en een gecompliceerde beenbreuk. Hij werd naar het Acad. Ziekenhuis te Groningen overgebracht. De motorrijder, die afkomstig was uit Erica, kwam onder de machine te liggen en liep eenige niet ernstige hoofdwonden op.

Amersfoorts Dagblad / De Eemlander
12 april 1932
Emmen, 11 April. Nader meldt men nog uit Erica, dat de van beide meisjes, die in het Bargeroosterveen verdronken zijn, de tien-jarige Willempje Vos, op twee na het jongste van acht kinderen uit het arbeidersgezin Vos, en de achtjarige Aaltje Schepers, de jongste van zes kinderen, uit een ander arbeidersgezin was. Zij speelden samen buiten en werden overvallen door hevige windvlagen, gepaard gaande met zwaren regenval. Om zich daartegen te beschermen sloegen de meisjes het manteltje van een harer over haar hoofdjes. Waarschijnlijk doordat het kleedingstuk den kinderen voor de oogen is gewaaid, zijn zij in het kanaal geloopen. Gisteravond is het lijkje van het meisje Schepers ook gevonden.
(Emmen, overlijdensakte, 11 april 1932, aktenr. 116
Overledene: Aaltje Vos, geboren te Emmen; beroep: zonder; overleden te Emmen op 10-04-1932; oud: 8 jaren, dochter van Lute Vos, beroep: arbeider, en Janke Boersma, beroep: arbeidster
Emmen, overlijdensakte, 11 april 1932, aktenr. 115
Overledene: Willemtje Schepers, geboren te Emmen; beroep: zonder; overleden te Emmen op 09-04-1932; oud: 10 jaren, dochter van Johannes Schepers, beroep: arbeider, en Hendrikje Moes, beroep: arbeidster)

Nieuwe Leidsche Courant
11 april 1932
TWEE MEISJES VERDRONKEN. Te water gewaaid.
Te Erica (Dr) heeft zaterdagmiddag een droevig ongeluk plaats gehad. Twee 10-jarige meisjes, dochtertjes van L.Vos en J.Schepen, zijn nabij de woning van eerstgenoemde, tengevolge van een windvlaag in het kanaal geraakt en beide verdronken. Het lijkje van het kind van Schepen werd spoedig opgehaald. Naar dat van het andere kind is tot Zondagmorgen vergeefs gedregd.

Nieuwe Leidsche Courant
3 november 1931
DE MASSAVERGIFTIGING TE ERICA.
De slager H. Doependam te Erica (Dr) die indertijd verdacht werd vergiftige worst te hebben verkocht, waardoor 300 personen ziek werden, waarvan een is overleden, heeft thans van den officier van Justitie te Assen bericht ontvangen dat blijkt, dat er geen aanwijzing van zijn schuld is, zoodat geen vervolging zal worden ingesteld. Er is nl gebleken, dat ook personen die niet van de worst hadden gegeten, ziek zijn geworden. De heer Doependam wil thans een eisch tot schadevergoeding instellen daar zijn bedrijf ernstig heeft geleden.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
21 augustus 1931
HET LANDBOUWCONFLICT IN HET NOORDEN Aanvaard bemiddelingsvoorstel
Emmen, 20 Aug. Naar wij vernemen hebben heden de partijen, betrokken bij het landbouwconflict, het bemiddelingsvoorstel van den burgemeester van Emmen voor het rayon Nieuw-Amsterdam, Erica en Oranjediep, aanvaard. Dienovereenkomstig blijft het tarief van 1930 ook voor 1931 van kracht met dien verstande, dat het koren ziften met 5%, het bietenrooien met 5% en het aardappelrooien met 1cent per 93 Meter wordt verlaagd.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
5 augustus 1931
LANDARBEIDERSSTAKING IN DRENTE Het werk van den rijksbemiddelaar
Uit Drente meldt men aan de N.R.Ct.: De rijksbemiddelaar de heer J.B. Westerdijk vertoeft thans in het stakingsgebied in Zuid-Oost-Drente, om in de dorpen, waar gestaakt wordt plaatselijk te onderhandelen met de werkgevers- en arbeiders-vertegenwoordigers. Maandag werd een conferentie gehouden te Emmererfscheidenveen voor deze plaats, alsmede voor Emmercompascuum en Munsterscheveld, en te Erica voor dit dorp en voor Nieuw-Amsterdam en Oranjedorp. In eerstbedoeld district verklaarden de werkgevers thans genoegen te nemen met het oude contract, mits de loonen voor korenmaaien en aardappeldelven zouden worden verlaagd met 5 pct. Vandaag zullen de organisaties daarover beslissen. Te Erica stelden de werkgevers voor een loonsverlaging in te voeren van 5 percent voor korenoogst, 7 percent voor het aardappelrooien en 10 percent voor het bietenrooien. Dit voorstel is in een onmiddellijk gehouden vergadering van de werknemersvereenigingen verworpen, zoodat de staking daar voortduurt. Verder wordt geconfereerd te Gasselternijveen, tevens voor Drouwenermond en Nieuw-Buinen, en Donderdag wordt te Musselkanaal een conferentie gehouden voor de georganiseerde werkgevers uit de monden. De landbouwers gaan intusschen regelmatig met de oogstwerkzaamheden voort, die, mede dank zij het gunstige weer, een vlot verloop hebben. Te Nieuw-Weerding hebben de werkgevers gemeenschappelijk een groote maaimachine voorzien van bindapparaat, aangeschaft, om het koren zonder arbeidershulp te kunnen maaien. De arbeidersorganisaties hebben zich vandaag in verbinding gesteld met den minister van binnenlandsche zaken en landbouw omtrent de uitvoering van de werkverschaffing te Sleen. Ingevolge de bepalingen is namelijk voor deze gemeente het aantal tewerkgestelden aanmerkelijk ingekrompen, en worden bij de werkverschaffing niet geplaatst arbeiders uit Veenoord, omdat dit dorp deel van het stakingsgebied uitmaakt. Voor de arbeiders uit die plaats hebben thans de organisaties op plaatsing aangedrongen.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
11 juli 1931
GEEN VREES VOOR BESMETTING Het vergiftigingsgeval te Erica
Erica, 10 Juli. Het vergiftigingsgeval te Erica schijnt elders de vrees te hebben gewekt voor besmettingsgevaar. In Emmen ontvingen hotelhouders reeds verscheidene berichten van families, die kamers besproken hebben, doch thans in verband met het te Erica voorgevallene hun plannen veranderen. Men verzoekt ons nu er op te willen wijzen, dat buiten diegenen, die van de ondeugdelijke worst aten, niemand ziek geworden is, zelfs niet in gezinnen met meerder patiënten, bovendien ligt Erica een paar uur van Emmen verwijderd. Vrees voor besmetting behoeft dus niet te bestaan, temeer waar de geneeskundigen verklaren, dat over een paar dagen de ziekte geheel overwonnen zal zijn.

Leidsche Courant
10 juli 1931
DE VERGIFTIGINGSGEVALLEN TE ERICA.
Het onderzoek. Omtrent het onderzoek naar de oorzaken der vergiftigingsgevallen te Erica had de ,,Emmer Courant” hedenochtend een onderhoud met dr. Th. van Heelsbergen te Utrecht, die mededeelde, dat het onderzoek in het Centraal Laboratorium voor de Volksgezondheid nog geen positief resultaat heeft opgeleverd. Dr. Van Heelsbergen wees op de groote moeilijkheden, die verbonden zijn aan het aantoonen van gevallen van vleeschvergiftiging. De eenige aanwijzing, die verkregen was, geeft slechts aanleiding het onderzoek in een bepaalde richting voort te zetten. Ook de directeur van den Provincialen Keuringsdienst te Assen, dr. Zijlstra, kon nog geen verdere mededelingen doen.

De Eemlander
8 en 9 juli 1931
Erica 7 juli 1931 Ruim honderd personen ziek geworden. Vermoedelijk door het eten van worst.
Alhier is gister ruim een honderd-tal personen uit ongeveer 30 gezinnen ziek geworden. De symptomen wezen op vergiftiging en vermoedelijk heeft men te doen met vleeschvergiftiging ontstaan door het eten van worst. Een aantal patiënten is er ernstig aan toe. De verdachte worsten zijn in beslag genomen en ter onderzoek afgezonderd.
Erica7 juli (V.D). Omtrent de alhier voorgekomen vergiftigingsgevallen vernemen wij nog nader het volgende: Zondag werd de hulp ingeroepen van Dr.Stukje alhier voor het gezin Sch. te Amsterdamsche Veld, waar het geheele gezin, behalve een der jongste kinderen, ziekteverschijnselen vertoonde, die wezen op vergiftiging. Er deden zich maag- en darmstoornissen voor, terwijl de arts hooge koortsen constateerde. Het bleek dat de vier zieken gegeten hadden van leverworst, die Zaterdagavond bij den slager D. te Erica was gehaald. Het niet zieke kind had daarvan niets genuttigd. Spoedig na dit eerste geval meldden zich meerder ziektegevallen bij den arts. De arts waarschuwde de politie die onmiddellijk een onderzoek instelde. Gisteravond was een 20-tal gezinnen, tezamen met meer dan 100 personen ziek, bij wie zich dezelfde ziekteverschijnselen voordeden. In een 3-tal gezinnen heeft de pastoor aan 3 kinderen de H. Sacramenten der Stervenden moeten geven, bovendien verkeeren in een 2-tal gezinnen man en vrouw in zeer ernstigen toestand. Het aantal gevallen breidde zich steeds uit en hedenmorgen lagen 150 personen ziek, waarvan verschillende ernstig. Door den burgemeester van Emmen is den betrokken slager een verhoor afgenomen. D. verklaarde dat hij op de gebruikelijke wijze leverworst had vervaardigd, terwijl getuigen, die de worst hadden gekocht, er niets aan hadden gemerkt. Monsters van worst en braaksel van patiënten zijn opgezonden naar het bacteriologisch instituut te Utrecht en den provincialen keuringsdienst te Assen. Onder leiding van den Gem. vleeschkeuringsdienst te Emmen is hedenmorgen de gehele slagerij ontsmet. Hedenmiddag zal de waarnemend directeur der Volksgezondheid, Dr. Waanders, uit Nijmegen, ter plaatse een onderzoek instellen.
Erica(Dr.), 7 juli. Nog drie gezinnen.
Hedenavond was er in de toestand van de patiënten, die er, tengevolge van het eten van bedorven leverworst, het ergst aan toe waren, nog geen verandering gekomen. Van de minder ernstigen zijn er reeds enkelen aan de beterende hand. In de loop van den middag werd de hulp van Dr. Stukje nog ingeroepen door drie groote gezinnen, waarvan vrijwel alle leden de bekende vergiftigingsverschijnselen vertoonden. Bij afwezigheid van den inspecteur van de volksgezondheid voor de drie Noordelijke provinciën, zal diens plaatsvervanger, dr. Bantjes uit Nijmegen, een onderzoek instellen.
Erica, 7 juli.
Hedenavond is een der patiënten, een achtjarig meisje uit het gezin S., aan de gevolgen van vergiftiging, ten gevolge van het eten van bedorven leverworst, overleden.
(Jantje Schuiling 8 jaar ovl 7 juli 1931, d.v. Jantinus Schuiling en Elizabeth Menning)
Het aantal zieken bedraagt thans ongeveer 150, terwijl de gevallen zich niet meer uitbreiden. Dr. Stukje wordt vanaf heden geholpen door een medicus uit Emmen, terwijl ook nog een verpleegster hulp kwam bieden. Het lijkje van het slachtoffer is in beslag genomen. Dr. Mieremet uit Groningen zal sectie op het lijkje verrichten. Eenige zieken verkeeren nog in levensgevaar. De minder ernstige ongestelden zijn aan de beterende hand.
Erica, 8 juli. REEDS 300 PATIENTEN. De worstvergiftiging te Erica.
Dr. Mieremet uit Groningen, die heden sectie verrichtte op het lijkje van het 8-jarig meisje van het gezin Stuiling, heeft vastgesteld, dat vergiftiging de doodsoorzaak is geweest. Uit maatregelen, door den geneesheer na beëindiging van het onderzoek genomen, kan worden afgeleid, dat besmettingsgevaar aanwezig wordt geacht. De teraardebestelling van het slachtoffer zal morgen geschieden op de R.K. begraafplaats. Noch de vader, noch de moeder van het gestorven kind kunnen daarbij tegenwoordig zijn, daar zij tot de zeer ernstige patiënten behooren. Volgens opgave van de gemeente-politie, die in opdracht van den burgemeester en den geneeskundigen dienst een onderzoek heeft ingesteld naar het aantal patiënten, dat zich in den loop van heden sterk heeft uitgebreid bedraagt dit thans ongeveer 300. Verschillende autoriteiten hebben vandaags een bezoek aan het getroffen dorp gebracht, o.w. de waarnemend directeur van den landelijken gezondheidsdienst, Dr. Waanders te Nijmegen, de inspecteur van de volksgezondheid te Groningen Dr. ten Hopen, inspecteur van de Veeartsenijkundigen Dienst te Leeuwarden en de directeur van den Bacteriologischen Dienst te Utrecht. De burgemeester van Emmen, tot welke gemeente ook Erica behoort, de heer J.L. Bouma, is aan het Armbestuur opdracht gegeven om onmiddellijk te onderzoeken welke bijzondere ondersteuningsmaatregelen genomen dienen te worden, in verband met het feit, dat vele patiënten in zulke behoeftige omstandigheden verkeeren, dat het meest noodige voor hun verzorging ontbreekt. Voorts werden heden monsters genomen van het kanaalwater uit de Verlengde Hoogeveenschevaart, daar dit water meermalen sterk verontreinigd is en dikwijls gebruikt wordt als drinkwater en voor voedselbereiding. Het is niet uitgesloten, dat ook de slager dit water als zoodanig heeft gebruikt.

Nieuwe Leidsche Courant
15 oktober 1930
Te Erica (Dr) is de woning van W.Prinsen een prooi der vlammen geworden. Er is weinig gered. Alles was verzekerd.

Nieuwe Rotterdamsche courant
23 december 1929
Te Erica (Dr.) is ingebroken in de pastorie de Ned.Herv.gemeente. Er is f 100 gestolen, de opbrengst van een collecte voor het Kerstfeest. De politie meent de daders op het spoor te zijn.

Leidsche Courant
8 augustus 1929
Zevenhoven. Personalia. — Onze vroegere plaatsgenoot de heer H.J.A. v.d. Berg, thans onderwijzer te Erica (Dr), is te Groningen geslaagd voor de hoofdacte.

Leidsch Dagblad
26 april 1929
Woonhuis afgebrand.
Woensdag is het woonhuis van H. de Vries te Erica (Dr) tot den grond afgebrand. Er werd niets gered, en huis en inboedel waren niet verzekerd.

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
8 januari 1929
MINISTER KAN IN DRENTE. Een bezoek aan de terreinen van de stichting ,,Drente Vooruit”. De minister van binnenlandsche zaken en landbouw, mr. J.B. Kan, die gisteren vergezeld van den heer Meijer de Vries, rijksinspecteur voor de werkverschaffing in algemeenen dienst, een bezoek bracht aan de terreinen van de stichting ,,Drente Vooruit”, werd te Zwolle ontvangen door den deken v.d. Waarden, geestelijk adviseur van den aartsdiocesanen R-K. Boeren- en Tuindersbond, baron van Voorst tot Voorst, voorzitter en Ruyter, secretaris van dien bond. Te Erica woonde de minister een demonstratie van een fraisemachine bij en bezichtigde tevens de aldaar gelegen ontginningen van de stichting. Ook te Barger-Oosterveen en te Klazienaveen werden verschillende terreinen in oogenschouw genomen, terwijl de minister verder met het bestuur der stichting verschillende maatregelen overwoog, welke door bemiddeling der stichting zouden kunnen worden genomen om werkloosheid te voorkomen en den verderen opbouw van Drente te bevorderen.

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
14 december 1928
Het 9-jarig zoontje van den heer H.Schonewille te Erica, dat de vorige week onder de tram geraakte, waarbij een beentje versplinterd werd, is aan de gevolgen daarvan in het Acad. Ziekenhuis te Groningen overleden.
(Emmen, overlijdensakte van elders overledene (BW art. 50), 13 december 1928, aktenr. 363 Overledene: Gerrit Schonewille, geboren te Emmen; beroep: zonder; overleden te Groningen op 09-12-1928; oud: 8 jaren, zoon van Henderikus Schonewille, beroep: arbeider, en Jantien Voorn, beroep: zonder.)

Het vaderland
10 december 1928
Het negenjarig zoontje van R.Schonewille te Erica (Dr.) is Zaterdag door de tram der D.S.M. gegrepen. Een der beenen werd het jongentje boven de knie afgereden.

Het Centrum
6 december 1928
Overreden. Gisteravond geraakte te Nieuw Amsterdam mej. Kuiper uit Wilhelminaoord, die op de fiets gezeten was, doordat zij op een gegeven oogenblik haar stuur kwijtraakte, onder den auto, bestuurd door dr.Stukje uit Erica. Dr. S. vervoerde mej. S. naar haar woning, waar bleek, dat zij enkele inwendige kneuzingen had opgeloopen. Den bestuurder treft geen schuld.

Het Centrum
22 augustus 1928
De Koningin naar Drenthe. Wij vernemen dat de datum van het bezoek van H.M. de Koningin aan de gemeente Emmen is vastgesteld op Dinsdag 28 dezer, schrijft het “Vad”. H.M. zal dien dag des morgens te 11 uur te Coevorden aankomen. Vandaar wordt per auto gereden naar Nieuw-Amsterdam, waar de ontwikkeling van het tuinbouwbedrijf in oogenschouw zal worden genomen. H.M. zal dan o.m. bezoeken den proeftuin, welke door de Centrale Vereeniging voor den Opbouw van Drente in het Emmersveld is aangelegd. Vervolgens vertrekt H.M. naar Erica. Hier zal meer in het bijzonder bezichtigd worden de R.K. Stichting Drente Vooruit, welke zich bezig houdt met ontginningswerkzaamheden en het verstrekken van plaatsjes aan landarbeiders. Van Erica wordt naar Klazienaveen gereden, teneinde aldaar kennis te maken met den arbeid van de Groen van Prinsterer-stichting, die hetzelfde doel nastreeft als de stichting Drente Vooruit, doch van anti-revolutionaire zijde is opgericht. Tevens zal te Klazienaveen ‘t veenbedrijf in oogenschouw worden genomen. ———– In een bericht van 28 augustus is over het bezoek het volgende te lezen————– Het plan om in Erica het werk van de stichting Drente Vooruit te bezichtigen , heeft men laten varen omdat het onmogelijk bleek om deze plaatsen per auto te bereiken. In Erica aangekomen reed de Koninklijke stoet langs de Pannekoekendijk naar het Amsterdamscheveld tot nabij de Grientsveen-fabrieken. H.K.H Prinses Juliana heeft namelijk den wensch te kennen gegeven om het veenbedrijf in werking te zien en daar het werken in het veen nu dit seizoen reeds beëindigd is, heeft de Directie der Griendtsveenfabrieken daar in het Amsterdamscheveld voor deze gelegenheid het werk weer te doen aanvangen. Toen de hooge bezoekers daar aankwamen waren een aantal veenarbeiders bezig een nieuwe “splitting”te maken, d.w.z. in het stuk veen, dat men zal gaan vervenen, de strook grond waar het kanaal en de weg zal worden aangelegd, af te venen. Ter plaatse waar de weg en het kanaal thans eindigen, was een kleine verhoging gemaakt, vanwaar H.K.H. Prinses Juliana, voorgelicht door de heeren Hosch en van der Sluis van de leiding der Griendtsveenfabrieken het bedrijf kon gadeslaan. Hierna werd de tocht voortgezet naar Klazienaveen.

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
10 november 1927
ONTGINNING VAN WOESTEN GROND. Speciaal voor werkloozen uit Emmen.
In de gemeente Emmen zullen dit jaar met rijkssubsidie eenige groote complexen woesten grond (tezamen 50 a 60 h.a.) toebehoorende aan enige particulieren, worden ontgonnen. Ongeveer 40 H.A. is gelegen tusschen Erica en Klazinaveen. De regeering verleent voor die ontginningen 45 a 50 pct. subsidie van de arbeidsloonen. De bedoeling is op deze particuliere ontginningen voornamelijk werkloozen uit de gemeente Emmen te plaatsen, die wegens leeftijd, gezinsomstandigheden enz. moeilijk elders tewerkgesteld kunnen worden.

Het Centrum
25 juli1927
Noodweer. Boven den Zuidoosthoek van Drente heeft Vrijdagmiddag een hevig onweer gewoedt, dat ongeveer twee uur aanhield. meldt de ‘N.R.Ct”. Onder Klazienaveen werd de 17-jarige B.Kamping in huis door den bliksem getroffen: hij was op slag dood. Zijn moeder en zijn zuster werden bewusteloos geslagen; zij kwamen na eenige tijd bij en bleken geen letsel gekregen te hebben. In de woning werd verder geen schade aangericht. Tengevolge van den hevigen slagregen is de Trambaan de Eerste Drentsche Stoomtrammaatschappij onderspoeld, zoodat het tramverkeer gestoord werd. De oogst heeft veel geleden door hagelslag, waarmee het onweer gepaard ging. Te Erica zijn tengevolge van het inslaan van den bliksem, de woningen der families Scholten en De Vries afgebrand. Bij de familie Scholten werden twee kinderen bewusteloos geslagen: eerst laat in den avond kwamen zij bij. Het electrische net is ernstig beschadigd, zoodat de stroomvoorziening belemmerd is. De lucht was tijdens het onweer angstwekkend donker. Vele menschen ontvluchtten uit angst hun woning, totdat de inktzwarte wolken naar het Noordoosten afdreven. (Jakob Kamping, geboren te Emmen, 16jr, overleden 22 juli 1927 te Klazienaveen, z.v. Jakob Kamping en Sjoukje Post.)

Het Centrum
9 juli 1927
Hevig onweer. Een hevig onweer heeft hedennacht boven verschillende deelen van ons land gewoed. Te Erica is het café van den heer D (Beuker), door de bliksem getroffen en afgebrand. In de Peel brandde eveneens een boerderij af. In Holsloot werd een boerderij getroffen, terwijl te Erm 5 koeien werden gedood. Te Sliedrecht zijn door de bliksem een boerderij en een schuur afgebrand. Ook te Ottoland brandde een boerderij af, waarbij een aantal varkens omkwam.

Het Centrum
21 juni 1927
Verdronken. Te Erica is het 7-jarig meisje van J.Poelman in de vaart geraakt en verdronken.(Oelke Poelman, geboren te Emmen, 6 jr, overleden 20 juni 1927 te Erica, z.v. Hermannus Poelman en Riksien Fokkema.)

Het Centrum
13 april 1927
Oldenzaal 10 april, – De heer H.J.M.L. ter Hofstede onderwijzer aan de R.K. Jongensschool van den H.Franciscus van Assisie alhier is benoemd tot hoofd der R.K. school te Erica (Dr).

Het Centrum
4 februari 1927
De tuinbouw in Drenthe. De Commissie van Advies in zake Tuinbouwaangelegenheden in Zuid-Oost Drenthe, bestaande uit de heeren F.V.Valster te Naaldwijk, K.Brok te Rolde, J.Henstra te Groningen en Pastoor Jongerius te Klazienaveen, heeft de besprekingen te Erica medegemaakt tot reorganisatie van de Tuinbouw- en Veilingvereeniging “Spes Nostra”. Deze besprekingen hadden tot resultaat dat een commerciële Veilingvereeniging is opgericht, onder bepaling, dat het bestuur met een gedeelte van de veilingprovisie alle onkosten moet dekken. Donderdag heeft de commissie deze besprekingen voortgezet, waarbij de Commissaris der Koningin in Drenthe vertegenwoordigd was door den heer mr. J.Cramer. De commissie heeft te Nieuw-Amsterdam, Erica, Klazienaveen en Zwartemeer een aantal tuinen bezocht en betoonde zijn groote tevredenheid over de grondbewerking in Drenthe. In het gebied wat vroeger door de Tuinbouw- en Veilingvereeniging “Spes Nostra”bestreken werd, worden thans plaatselijke Tuinbouwvereenigingen opgericht, welke vermoedelijk een federatie zullen gaan vormen over de geheele gemeente Emmen. De opgerichte Veilingvereeniging heeft den naam “Spes Nostra”behouden.

Nieuwe Rotterdamsche courant
4 november 1926
De arbeider K. de Groot, wien Zaterdag door een tram te Erica (Dr.) de beide beenen werden afgereden, is in het ziekenhuis te Hoogeveen overleden. (Emmen, overlijdensakte van elders overledene (BW art. 50), 9 november 1926, aktenr. 406
Overledene: Koert de Groote, geboren te Emmen; beroep: arbeider; overleden te Hoogeveen op 01-11-1926; oud: 46 jaren, zoon van Wolter de Groote, beroep: venter, en Rentje Alberdina Neef, beroep: zonder.
Gehuwd geweest met Elisabeth Vos, in leven)

Nieuwe Rotterdamsche courant
1 november 1926
Zaterdagavond is de arbeider K. de Groot te Erica (Dr) door een tram gegrepen; de beide beenen werden hem afgereden. De man was in een druk gesprek gewikkeld en had daardoor de tram niet hooren aankomen.

Het Centrum
26 oktober 1926
De oudste Katholieke kerk in de Drentsche Veenstreek. De oudste R.K.Kerk (Erica) in het centrum van het Drentsche Veengebied, viert heden- 26 oktober- haar zestigjarig bestaan.

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
20 oktober 1926
ALS RAADSLID VERVALLEN VERKLAARD. Wegens leveranties aan de gemeente.
Bij koninklijk besluit is ongegrond verklaard een door den heer P.J.Geraets te Erica ingesteld beroep tegen een besluit van Ged.Staten van Drente, waarbij hij vervallen werd verklaard van zijn lidmaatschap van den gemeenteraad van Emmen. Blijkens de overwegingen van dit koninklijk besluit werd door Ged.Staten de vervallenverklaring uitgesproken op grond, dat op de gemeentebegrooting voor 1925 van de gemeente Emmen een bedrag van f 7000 was uitgetrokken voor verstrekking van gemeentewege van voeding en kleeding aan schoolgaande kinderen en dat een bedrag van f90 was geraamd voor kinderen van de St.Gerardusschool te Erica. Tegen overlegging van bons, afgegeven door het hoofd der school, werden door den heer Geraets kousen geleverd, terwijl een ten name van de gemeente Emmen gestelde rekening ad f55,49 ter secretarie werd aangeboden. Hoewel Ged.Staten aannemen, dat met betrekking tot de levering het raadslid in onwetendheid verkeerde ten opzichte van het al of niet toelaatbare daarvan ingevolge de Gemeentewet, geenszins het opzet heeft gehad zijn plichten als raadslid te verzaken kan uit de feiten echter geen andere gevolgtrekking gemaakt worden, dat de levering niet ten behoeve van het schoolbestuur geschiedde, doch onmiddellijk ten behoeve der gemeente Emmen. In het beroepschrift werd aangevoerd, dat het schoolbestuur aan het hoofd opdracht tot aankoop voor rekening van het schoolbestuur had gegeven, terwijl het hoofd uitdrukkelijk aan het raadslid heeft verklaard, dat de levering niet aan het gemeentebestuur geschiedde, terwijl hier niet aan afdoet, dat de rekening enkele weken later abusievelijk ten name der gemeente werd gesteld, dat het schoolbestuur niet alleen erkende voor de betaling aansprakelijk te zijn, maar ook inderdaad heeft betaald. In beroep is aangenomen, dat de levering geschiedde ten behoeve der gemeente, alzoo in strijd met art.24 de Gemeentewet.

Nieuwe Rotterdamsche courant
20 september 1926
Het driejarig zoontje van M.Z. te Erica (Dr) is Zaterdag in een waschketel met heet water gevallen. Gisterochtend is de kleine aan de bekomen brandwonden overleden. (Emmen, overlijdensakte, 20 september 1926, aktenr. 338 Overledene: Gerrit Zwiggelaar, geboren te Emmen; beroep: zonder; overleden te Emmen op 19-09-1926; oud: 3 jaren, zoon van Marten Zwiggelaar, beroep: arbeider, en Romke Bouwmeester, beroep: arbeidster.)

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
18 mei 1926
EEN GEMEENTERAADSLID GESCHORST. Verboden levering.
Het wildkatholieke raadslid van Emmen, P.J. Geeraets, van Erica, is door Gedeputeerde Staten geschorst wegens levering aan de gemeente. G. had, zoo meldt Het Volk, schoolkleeding geleverd voor de R-K. school te Erica, dus middellijk aan de gemeente.

Amersfoortsch Dagblad / Eemlander
12 april 1926
VERMIST. Een geheimzinnig geval.
Te Ruinerveen wordt vermist de jonge landbouwer H.K., die een woning met een plaatsje bouwland te Erica heeft gekocht en zou verhuizen. Den vorigen avond ging hij ‘s avonds om 7 uur nog even naar zijn ouders in de buurt. Bij dezen is hij echter niet geweest. Wel zijn onderscheiden personen hem in de richting Exloerveen tegen gekomen, waar men hem nog op de fiets heeft zien rijden, doch verder kon men niets van hem ontdekken. Den geheelen nacht is gezocht. Donderdag is het kanaal te Ruinerveen en te Exloermond afgedregd, alles te vergeefs.

Het vaderland
6 december 1925
Als Emmen wordt gesplitst. Als Emmen wordt gesplitst, zal de gemeente Roswinkel, omvatten de dorpen Nieuw Weerdinge, Roswinkel, Munsterscheveld, Maten, Emmer-Compascuum en Emmer-Erfscheidenveen. Haar zielenaantal zal 15000 bedragen. De gemeente Emmen zal bestaan uit de dorpen Emmen, Weerdinge, Westenesch, Noord Barge, Zuid-Barge, Oranjedorp (gedeeltelijk), Angelsloo, Den Oever, Nieuw Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Barger-Erfscheidenveen, Zuid-Sleen en Erm, omvattende 18000 zielen. En de gemeente Nieuw Amsterdam zal bestaan uit Nieuw Amsterdam, Erica, Klazienaveen-zuid, Barger-Oosterveen, Zwartemeer en Oranjedorp (gedeeltelijk)met een bevolking van 13000 zielen.

Het Centrum
12 september 1925
Door de politie is een 16-jarige jongen aangehouden, die de ouderlijke woning te Emmen was ontloopen. Hij is derwaarts weer vervoerd. Het rijwiel wat in zijn bezit was bleek in Erica te zijn ontvreemd.

Het Centrum
12 september 1925
Katholieken ongeschikt voor doodgraver. In de gemeente Emmen, waar men voor enkele jaren geen enkele R.Kgemeente ambtenaar had, maar waar men in de laatste jaren, naast een wegwerker en een paar subcorrespondenten van de Arbeidsbemiddeling twee Katholieke doodgravers heeft benoemd voor de Algemeene Begraafplaats te Erica en te Klazienaveen, kwam Donderdag in de gemeenteraad een voorstel van B. en W. om deze doodgravers vast aan te stellen met nog eenige andere functionarissen, daar bestendiging van de tijdelijke aanstelling hun niet gewenscht voorkwam. Men mocht rekenen op de instemming van de Sociaal-Democraten. Deze immers hadden geregeld voor vaste aanstelling van personeel wat al enige tijd in tijdelijken dienst was, een lans gebroken. Nu had men echter buiten den waard- dat is buiten hun antipapisme- gerekend. Namens de fractie kwam de heer Kleuver verklaren dat de Sociaal Democraten tegen het voorstel zouden stemmen, omdat zij van mening waren dat katholieken, welke zelf niet op een openbare begraafplaats begraven wilden worden geen doodgraver moesten zijn. Voor protestanten was het stuitend dat zij door een katholiek begraven werden. Hier protesteerde de heer Ten Napel, A.R. tegen. Zonder onderscheid van geloof moet iedereen benoembaar zijn voor alle openbare betrekkingen. Ook de heeren Gorter, A.R. en Engelsman, V.D., wenschten volledige gelijkheid voor alle godsdienstige gezindten in deze. De katholieken zijn toch geen minderwaardige menschen, aldus genoemde spreker. Wethouder Sibon, R.K., zeide dat de papenhaat hier om den hoek kwam gluren. Men heeft in Emmen den katholieken nog nooit recht gedaan en niet willen doen, maar zoo brutaal als de S.D.A.P. thans komt verklaren dat de katholieken zelfs geen doodgraver mogen worden, had de spreker het nog zelden gehoord. Dat de katholieken op hun eigen kerkhof een doodgraver benoemen en daarvoor een katholiek nemen is hun zaak. Daarmede heeft niemand iets te maken. Zij betalen dat kerkhof immers ook. Maar ook voor het openbare kerkhof betalen zij door belasting te betalen. (De heer Hubert. S.D.A.P.- Brunssum!), waarop de heer Sibum antwoordde: als de katholieken in Brunssum anders of minder zijn dan hier, hoop ik dat van den heer Hubert te hooren. Het voorstel werd aangenomen. De S.D.A.P. stemde in zijn geheel tegen. Drie liberalen stemden tegen omdat zij tegen vaste aanstelling waren.

Het vaderland
7 juli 1925
Giften en Legaten. Voor de stichting van een Ned. Herv. gemeente te Erica (Dr) is een gift van f1000 ontvangen van de dames W. van C. te Br.

De Eembode
16 juni 1925
Te Erica in Drenthe is, tengevolge van de concurrentie onder de melkslijters, de prijs der melk in veertien dagen tijds van 15 tot 8 cent per liter gedaald.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
7 mei 1925
DE STAKING IN DE VENEN. In Barger-Oosterveen een accoord getroffen.
Gistermiddag vergaderde te Amsterdamsche Veld het stakingscomité met het bestuur van het Veenschap ,,Het Oud-Schonebekerveen” Overeengekomen werd, dat het veenschap het loon zal betalen, dat overeengekomen zal worden tusschen werkgevers en werknemersorganisaties in het rayon Barger-Oosterveen. In afwachting daarvan wordt nu 80 pct. van het loon van 1924 betaald. Wordt het tarief hooger, dan betaalt het veenschap meer. In geen geval wordt minder betaald dan 80 pct. Door deze overeenkomst wordt staking voorkomen. Voorts is gisteravond een conferentie gehouden met de Drentsche landontginningsmaatschappij te Erica. Medegedeeld werd, dat hier 75 pct. van 1924 wordt betaald. Den organisaties werd verzocht, het loon te betalen, dat later door de verveners in het rayon Barger-Oosterveen wordt vastgesteld. Hierop kon geen antwoord worden gegeven. In de directievergadering zal de zaak worden besproken en het antwoord zal nog deze week aan het stakingscomité worden gezonden.

Het Centrum
29 april1925
Faillissement. Uitgesproken 20 april, Derk Schuurman, koopman in bouwmaterialen te Erica. Curator mr A.Jonker te Emmen.

Het Centrum
2 april 1925
Faillissement. Uitgesproken 27 maart, Jan de Haan, koopman in groenten te Erica. Curator Mr. M.Meiboom te Coevorden.

Het Centrum
4 december 1924
Opening St.Gerardus-school te Erica. Woensdag 3 December is de R.K. School te Erica geopend. De plechtigheden werden verricht door den Hoogeerw. Deken van Klazienaveen. Daarbij waren o.m. aanwezig de Zeereerw. heeren Pastoors van Munsterscheveld, Bargercompascuum, Bargeroosterveld, Zwartemeer, Nieuw Schoonebeek, Amsterdamscheveld en Klazienaveen, de kapelaan van Bargercompascuum en B. en W. van Emmen. De plechtige H.Mis werd opgedragen door den Hoogeerwaarden Deken, waarbij hij geassisteerd werd door Pastoor Smeenk van Munsterscheveld en Pastoor Jongerius van Klazienaveen. De Zeereerw. heer Smeenk hield de feestpredicatie. Na afloop vereenigden schoolbestuur en genoodigden zich in de school. Daar werd door velen het woord gevoerd.

Het Centrum
7 oktober 1924
Een ongeluksdag te Emmen. Tesamen met meerdere ongelukken in de gemeente Emmen deze: De 73-jarige G.Brinks te Erica ging gezond naar zijn werk. Onderweg werd hij onwel, zakte ineen en was na eenige oogenblikken een lijk. (Gerrit Brinks, geboren 17 oktober 1853 te Nieuw Buinen (Borger), overleden 3 oktober 1924 te Erica, z.v. Geert Brinks en Ebeltje van der Veen, gehuwd geweest met Leentje Hendriks Hof.)

Het Centrum
7 januari 1924
Boerderij afgebrand. Te Erica is het keuterijtje van weduwe B. tot den grond afgebrand. Al het vee, behalve een koe, werd gered. Alles was laag verzekerd.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
23 juli 1923
Emmen gesplitst.
Volgens de ,,A. Ct” worden er plannen gemaakt om, zoo mogelijk, een deel der gemeente Emmen te voegen bij de gemeente Schoonebeek. Het gebied van |Nieuw-Amsterdam en dat van Erica zou dan in de gemeente Schoonebeek komen te liggen. Daarmee zou aan een lang gekoesterden wensch van een groot deel der bewoners van die streek zijn voldaan.

Het Centrum
26 januari 1923
Faillissement. Uitgesproken 19 januari, B.Popping, koopman en molenaar te Erica, Curator mr. A.Jonker te Emmen.

Het vaderland
10 october 1922
Godsdienstwaanzin. Naar aanleiding van uw bericht, betreffende het tragisch geval van godsdienstwaanzin te Erica bij Emmen, waarbij een kind het slachtoffer werd en gesproken werd van Apostolische Kerk, verzoek ik u beleefd te willen melden, dat de Katholiek Apostolische Kerk van Nederland (waarvan hier ter stede de hoofdgemeente in de Riemerstraat no.1 gevestigd is) geen gemeente te Erica of Emmen heeft. de Haag, 9 oktober.

De Eemlander
10 oktober 1922
Het geval van godsdienstwaanzin te Erica. De arbeider G.Visser, te Erica, die gearresteerd werd als verdachte van moord op zijn pasgeboren kind, is naar de Msb. meldt, weder op vrije voeten gesteld. Walter Olijve, de “priester”, is na ernstig verhoor niet in hechtenis genomen. Het lijkje wordt te Groningen geschouwd. Naar aanleiding van het bericht, voorkomende in ons blad van Zaterdag 7 october l.l. “Zijn kind geofferd”, deelt men ons mede, dat te Klazienaveen geen leden van de apostolische gemeente wonende zijn en derhalve daar geen gemeente gevestigd is.

De Eemlander
7 oktober 1922
Zijn kind geofferd. De arbeider Gerrit Visser te Erica, gemeente Emmen zou uit godsdienstwaanzin een pasgeboren kind hebben geofferd. De man is gisteren ter beschikking van de justitie gesteld. Omtrent dit geval, deelt het Nwsblad van Emmen nog het volgende mede; V, was den laatste tijd een fanatiek volgeling van de Apostolische gemeente te Klazienaveen, waarvan de arbeider-winkelier Wolter Olijve, priester is. In dit kerkgebouw moeten zich de laatsten tijd wonderlijke dingen hebben afgespeeld. Dit waren, volgens de volgelingen profetien, die in vervulling moesten gaan. Zoo zag een der zusters, een zekere Hendrikje Hendriks, op zekeren dag plotseling een grote doodskist voor het kerkgebouw stilhouden. De kist ging vanzelf het kerkgebouw binnen en bewoog zich regelrecht naar het altaar. De volgelingen zagen hierin weer een profetie en wel van zoodanigen aard, dat er een mensch aan God geofferd moest worden. Het stond voor de meesten vrijwel vast, dat als offer moest vallen de priester Wolter Olijve. Na dit voorval moet G.V. hebben gezegd: Liever offer ik mij zelf of een van mijn kinderen dan onzen priester! Zondag nu werd in de woning van V. een kindje geboren van het mannelijk geslacht. Den volgenden dag nam V. het kind op den arm, trad op de bedstede van zijn nog zeer zwakke vrouw (Fransina van der Weide) toe en zeide: dit kind moet geofferd worden aan onze lieven God… stem je daarin toe? De vrouw wilde er aanvankelijk niet van weten, doch V. hield aan: het offer moet gebracht worden, is het dit kind niet, dan moet een van de andere kinderen als offer vallen… V. maakte de lippen van het kind met cognac vochtig. Hij hield het nog altijd op den arm en toen hij het kind op den schoot legde van een buurvrouw (vrouw Endjes), stierf het. Algemeen was men in de buurt er van overtuigd, da V. het kind had doodgedrukt, vandaar dat men er aangifte van deed bij de politie. De loco-burgemeester, de heer J.Hadders, de chef-veldwachter Timmerman en de gemeente-veldwachter Grooters hebben V. die bij de werkverschaffing aan het Drostendiep arbeid had gevonden, Woensdag per auto opgehaald en hem te Emmen in arrest gesteld, waaraan een uitgebreid onderzoek is bijgesteld. V. erkende het boven beschreven, doch ontkende , dat hij het kind zou hebben gedood.

De Eemlander
14 juni 1922
In de Drentsche Venen. Blijkens de Asser Ct. is de arbeid in de venen rondom Nieuw-Werdinge weer in vollen gang. Van Emmer-Compascuum naar Klazienaveen onafzienbare rijen van turfhoopen. Geweldige Millioenen massa’s liggen daar nog en ook hier is arbeid sporadisch te zien. Wel ziet men een enkele baggermachine, doch blijkbaar kan er niet meer geproduceerd worden, omdat de voorraden zo enorm zijn. Achter Klazienaveen ligt het Zwarte Meer. Het land der zwartste ellende bijna. Het land van de echte plaggenhutten; het land waar er armoede rondwaart als een ontembare heerscheres. En ook hier stapels… stapels turf, hoog en breed, wachtend op verscheping, als er ten minste verkocht wordt. Na Klazienaveen, de veengebieden Erica en Nieuw-Amsterdam, waar alweer- ‘t is wel eentonig!- de arbeid weinig zichtbaar was, doch waar de turfhoopen hoog opgestapeld liggen. Nabij Klazienaveen broeide het in het veen. Een oude man zeide, dat het wel zeer waarschijnlijk was, dat hier vandaag of morgen de heele hoek er aanging:’t vuur zit er in.

Het Centrum
29 juli 1921
De veenbranden in Drente. Naar uit Assen gemeld wordt is de toestand in de gemeente Emmen iets verbeterd. In het Noordveen en te Oranjedorp en Erica is het gevaar voor uitbreiding van den brand voorloopig geweken. De eigenaar van de brandende venen te Barger Compascuum is er eindelijk toe overgegaan ook hulp te verleenen bij het blusschingswerk. Al is de toestand nu nog al gunstig, men vreest toch dat een nieuw-opstekende wind het vuur wel weer zal verspreiden.

De Eemlander
28 juli 1921
Veenbranden in Drente. Men meldt ons uit Assen: De toestand in de gemeente Emmen blijft zorgwekkend. De burgemeester heeft besloten geen nieuwe uitgaven te doen ter bestrijding van het vuur, vooral ook tengevolge van de geringe medewerking der eigenaren. Te Bargercompascuum breidt de brand zich uit over een oppervlakte van 10 H.A. De toestand is hier ernstig. Bij Erica is het vuur weer aangewakkerd en te Oranjedorp en Zuid-Bargum brandt het vrij fel.

De Eemlander
11 juni 1921
Noodlottig ongeval. Te Erica (Dr) is de molenmaker H. uit Coevorden, bij het herstellen van een molen, van een stelling gevallen en aan de gevolgen overleden. (Hindrik Jan Hubert, geboren te Heesterkante (Dld), 59 jr, overleden 8 juni 1921 te Erica, z.v. Herm Hubert en Aaltien Stoete, gehuwd geweest met Berendina Nevels.)

De Eemlander
30 april 1921
De overeenkomst in het veenbedrijf. Gistermorgen is een arbeidsovereenkomst gesloten tusschen werknemers en werkgevers in het rayon Nieuw-Amsterdam, hetwelk omvat Nieuw-Amsterdam, Erica, Barger Oosterveen en Oranjedorp. De loonen werden bepaald op 70% van 1920 en op 50 cent per uur tot 1 Juli en na dien tijd 40 cent.

De Eemlander
27 april 1921
Proteststaking in de venen. Gistermorgen hebben naar aan Het Volk wordt gemeld, de arbeiders van alle richtingen een driedaagsche proteststaking afgekondigd tegen het lange wachten op werkverschaffing en het getreuzel van de verveners. Deze staking omvat de plaatsen Bargeroosterveen, Zwartemeer, Klazienaveen, Barger-Compascuum, Nieuw-Dordrecht, Oranjedorp en Erica. De werkverschaffing is niet stop gezet.

De Eemlander
23 maart 1921
Zonderlinge schooltoestanden. Het O.M. bij de rechtbank te Assen eischte tegen T.P. hoofd der school te Erica, wegens mishandeling van den onderwijzer zijner school C.A., 1 week voorwaardelijke gevangenisstraf. Het O.M. eischte verder tegen deze onderwijzer wegens mishandeling van een 12 jarigen leerling 2 weken voorwaardelijk gevangenisstraf.

De Eemlander
11 maart 1921
Werkloosheidsrelletjes in de Drentsche venen. Wij hebben al enige malen melding gemaakt van de werkloosheid in de Drentsche venen, waarvan verscheidene honderden veenarbeiders het slachtoffer werden. Ten einde de gevolgen dezer crisis zooveel mogelijk tegen te gaan werd een deel der arbeiders te werk gesteld op het z.g. Amsterdamsche veld in de gemeente Emmen, waar deze gemeente met Rijkssteun dalgronden laat aanmaken, tegen een loon van 45 cent per uur. Toen nu gisteren een telegram van den minister werd ontvangen, waarbij het loon werd verlaagd tot f0,35 per uur, kwam de smeulende ontevredenheid tot uitbarsting. Alle arbeiders legden het werk neer, terwijl men tot dadelijkheden overging. Uit verschillende winkels te Erica en Dordsche brug werden- naar we in de Tel. lezen- brooden en worsten zonder betalen weggenomen. In enkele winkels werd een en ander vernield. Te Zwartemeer werden 5 grote hooihoopen in brand gestoken. De arbeiders zijn verdeeld in drie groepen. De georganiseerden in de Moderne R.K. en Chr.Landarbeidersbond, de Neutraal georganiseerden (ongeveer 115) en de ongeorganiseerden. De drie groepen staan scherp tegenover elkaar. Meerdere ongeregeldheden worden verwacht. Een voldoende militaire politiemacht is aanwezig.

De Eemlander
27 september 1919
Moord. Te Assen is gevankelijk binnengebracht de 16 jarige G.B. uit Erica, die verdacht wordt Woensdag te Klazienaveen den 18 jarigen veenarbeider J.S. te hebben doodgestoken. (Jan Snippe, geboren te Emmen, 18jr, overleden 24 september 1919 te Klazienaveen, z.v. Roelof Snippe en Antje van Wijk.)

De Eemlander
12 mei 1919
Op den molen gedood. Te Erica was zekere J.V. bezig den in beweging zijnden molen te smeren. Hij werd daarbij door eene uitstekende schroef gegrepen en met geweld rondgeslingerd, waardoor hij den nek brak en eenige oogenblikken later overleed. (Johannes Visser, geboren te Onstwedde, 24jr, overleden 5 mei 1919 te Erica, z.v. Jacobus Visser en PietertjeOosterhoff.)

Het Volk
31 december 1918
Zes personen verdronken. Te Erica zijn gisteren de lijken opgehaald van den 32-jarigen Pomper en de dochter van F.J., alsmede te Barger-Oosterveen van den zoon der wed.Kracht. In den kerstnacht zijn dus in die buurt zes personen verdronken.

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
17 maart 1917
Inbraak met geweldpleging.
In den nacht van Dinsdag op Woensdag is er te Erica (Dr) een brutale inbraak gepleegd bij een der ingezetenen, door intrappen der gesloten deur. De man en vrouw werden met moord bedreigd. De man wist te ontvluchten, waarna de inbrekers de vrouw aanrandden. Gister werden de twee verdachten gevankelijk naar Assen overgebracht en ter beschikking van de justitie aldaar gesteld. De vrouw moet de daders herkennen, terwijl ook getuigen zijn gevonden, die de personen hebben gehoord.

De Eemlander
12 maart 1917
Door het ijs gezakt. Te Erica is het 8 jarig zoontje van den heer Westerbeek door het ijs gezakt en verdronken. (Gerrit Westerveen, geboren te Emmen, 8jr, overleden 8 maart 1917 te Erica, z.v. Wilbert Westerveen en Aaltje Kranghand.)

Amersfoortsch Dagblad / De Eemlander
26 augustus 1916
Op Erica werd weder 3 H.A. heideveld aangelegd tot bouwland, zoodat thans dit complex samen groot 18 H.A., geheel ontgonnen is tot bouw- en weiland. Overigens werd niet veel aan ontginning gedaan, wegens gebrek aan werkvolk. Ook kwam het in deze tijden, nu de kunstmest moeilijk te verkrijgen en zeer duur is, niet gewenscht voor.

De Eemlander
10 augustus 1916
Berooving? De wissellooper P., te Erica, had voor den kassier Walburg Smidt, te Emmen, f 3000 geïnd. Op den terugweg werd hij onwel en ging aan den weg zitten. Volgens zijn zeggen is hij in slaap geraakt en bemerkte bij zijn ontwaken dat de tasch met geld verdwenen was. De politie doet onderzoek.

Het Volk
21 april 1916
Gevlucht. Te Erica (Dr.) zijn, naar aan de “A.Ct.”wordt gemeld, Dinsdag twee ontvluchte Russische gevangenen aangekomen, die werkzaam geweest waren op de turfstrooiselfabrieken te Schoningsdorf. Pas enkele dagen geleden waren ze er aangekomen: door een kanaal over te zwemmen wisten zij te ontkomen.

De Eemlander
20 januari 1916
Een bekentenis. De te Erica (Dr) in hechtenis genomen J.V. heeft bekend den milicien Jan Jonker te hebben doodgestoken. (Jan Jonker, geboren te Emmen, 26jr, overleden16 januari 1916 te Erica, z.v. Jan Jonker en Marchien Witvoet.)

De Eemlander
19 januari 1916
Mishandeling met doodelijken afloop. Zaterdagnacht is zekere Nederhoed te Erica door J.V. in de hand gestoken, waardoor de slagader werd geraakt. Hij is aan de gevolgen overleden.

De Amersfoortsch dagblad
7 januari 1916
In de wieg verbrand. Te Emmen is, doordat het wiegje, dat naast een lampje stond, vuur vatte, het kind van P.Ebeltjes, schipper uit Erica, verbrand. (Hendrik Ebeltjes geboren te Emmen, 1jr, overleden te Emmen 5 januari 1916, z.v. Pieter Ebeltjes en Jantje Moes.)

De Eemlander
19 augustus 1915
Ontvluchte Franschen. Te Erica (Dr) zijn 3 Fransche militairen aangekomen, 1 officier met 2 minderen. Zij waren gevlucht uit Meppen, waar zij 13 Aug. waren aangekomen om in de venen te werken.

De Eemlander
11 mei 1915
Aan brandwonden overleden. De 15 jarige P.Poede te Erica, die bij het aanmaken van een koffievuurtje hevige brandwonden bekwam, is in het ziekenhuis te Zwolle overleden. (Pietje Poede geboren te Emmen, 16jr overleden 7 mei 1915 te Zwolle, d.v. Ide Poede en Jantien Louwes.)

Leidsch Dagblad
23 maart 1915
Te Erica (Dr) is door onbekende oorzaak de woning van den heer G. Wisman tot den grond afgebrand.

De Eemlander
4 maart 1915
Een drieling. De landweerman G.T. van Os te Erica heeft op de secretarie aangifte gedaan van de geboorte van een drieling, 2 jongens en 1 meisje.

Het Centrum
3 maart 1915
Drankbestrijding in de venen. Zondag 28 Februari groote propagandavergadering van K.V. en M.V. te Erica. De zaal van St.Jozef was overvol. Bijna 200 personen waren aanwezig. De spreker, kapelaan J.H.Hooijman van Hilversum had tot onderwerp gekozen “Het Christelijk Huisgezin en de Drank”. 10 nieuwe leden sloten zich aan.

Het Centrum
23 september 1914
Afgebrand. Te Erica is gisteren door onbekende oorzaak de woning van weduwe H.Vos geheel afgebrand.

Het Volk
6 april 1914
Jeugdige heethoofd. Te Erica (Dr), geraakten eenige schooljongens aan het vechten. Een 8-jarige jongetje stak een kameraadje zodanig met een mes, dat onmiddellijke opneming in het ziekenhuis te Coevorden nodig was.

Het Centrum
3 maart 1914
Erica 3 maart. Zaterdagavond hield de R.K. Werkliedenver. een belangrijke vergadering, waarin als spreker optraden heer H.Brouwer van Hilversum, met het onderwerp: Ziekenzorg, door particulieren of bij de wet geregeld. Het was een belangrijke vergadering, getuige de groote opkomst. Besloten werd in een daarvoor te beleggen vergadering een Ziekenfonds voor de katholieken van Erica op te richten. Dat ook in deze katholieke mannen een warm hart zit voor het katholieke vereenigingsleven moge blijken, dat verschillende van deze veenarbeiders, 2 uur over de donkere veenen zonder wegen en zonder licht moeten gaan om een vergadering te bezoeken. Meer dan 150 personen hadden aan den oproep gehoor gegeven. De vereeniging telt thans bijna 100 leden.

Nieuwe Rotterdamsche courant
1 december 1913
Aanbestedingen Emmen. Het gemeente bestuur heeft heden aanbesteed het leggen van een klinkerbestrating van Erica over Dordschebrug naar Munsterscheveld. Laagste inschrijvers de heeren T.Kleinenberg, Valthermond, Jansen, Emmererfscheidenveen, en H.Timmerman, terspel, met f 186.787. Verder het leggen van een straat weg van Noordbarge naar Dordschebrug; laagste inschrijvers dezelfden met f 96.884.

De Eemlander
26 november 1913
Door den mist te water. Maandagavond zijn te Nieuw-Amsterdam twee arbeiders, die van den nachtarbeid huiswaarts togen, tengevolge van den mist te water geraakt en verdronken. Het zijn de arbeiders Passtoors en Timmer, beiden afkomstig uit Nieuw-Amsterdam. Het lijk van Passtoors is gevonden, naar het andere lijk wordt gezocht. De beide ongelukken geschieden op verschillende plaatsen, het eene te Nieuw-Amsterdam, het andere tusschen Nieuw-Amsterdam en Erica. (Geert Pastoor geboren te Coevorden, 29jr, overleden 26 november 1913 te Emmen, z.v. Aaldert Pastoor en Aaltje Zwiers, was gehuwd met Aaltje Hartman.) (Jan Timmer geboren te Beilen, 25jr, overleden 26 november 1913 te Emmen, z.v. Jan Timmer en Harmina Bos.)

De Eemlander
19 mei 1913
Verdronken. Vrijdagmiddag is de 20 jarige dochter van Prins te Erica, terwijl ze uit het kanaal water wilde scheppen, voorover geslagen en verdronken. Alle middelen welke werden toegepast om de levensgeesten weder op te wekken, waren vruchteloos. Een dokter van Nieuw Amsterdam gehaald, moest den dood constateeren. (Johanna Pieternella Prinsen ovl 16-05-1913 21jaar oud, d.v. Pieter Prinsen en Johanna Mazenier.)

De Eemlander
4 maart 1913
Taaiheid van een kip. Men schrijft ons: Toen de landbouwer Witting te Erica (Dr) in het begin van October j.l. met de dorschmachine aan het dorschen was, geraakte hij een van zijn kippen kwijt. Er werd overal tevergeefs gezocht, totdat dezer dagen bij het opruimen van de stroopakken het dier levend voor den dag kwam. Het was, gelijk zich laat denken, geheel vermagerd en zeer zwak. Wel een bewijs, dat een kip het lang zonder eten of drinken kan uithouden.

De Eemlander
18 februari 1913
Berooving. Voor de rechtbank te Assen stond gisteren terecht Willem M. te Barger Oosterveen, thans gedetineerd, beschuldigd op 2 December te Erica den Duitschen aardappelkoopman Heinrich Runke zijn portefeuille met 1400 Mark te hebben ontroofd. Het O.M. eischte 2jaar gevangenisstraf.

De Eemlander
9 januari 1913
Verdronken. Uit de Veldhuizerwijk te Erica is Maandag het lijk van een oude vrouw opgehaald. Het bleek later de schoonmoeder van den werkman K. te zijn, bij wien de oude vrouw inwoonde.

De Eemlander
2 januari 1913
Het gezin van B. te Erica (Dr) is bij het einde van 1912 nog in diepen rouw gedompeld. Bij het huiswaarts gaan geraakte genoemde B. in de Veldhuizerwijk en verdronk, nalatende een vrouw en drie kinderen.Waarschijnlijk Lieuwe Binnemars)

Het Centrum
20 december 1912
Ongelukken. De familie B.de Jonge te Erica (Zuid-Drenthe) is plotseling in rouw gedompeld, doordat Dinsdagavond hun 17-jarige zoon Jan in de Veldhuizerwijk aldaar geraakte en jammerlijk verdronk. Woensdagochtend werd het lijk opgehaald. (Jan de Jonge oud 17jr, overleden 17 december, z.v. Rienk de Jonge en Romktje Louwes.)

Het Volk
16 december 1912
Zij hebben tòch onderdak. Te Erica (Dr) woonden gedurende vele jaren de arbeider A.B. in een z.g. keet. Dit voorjaar werd zijn woning door den eigenaar van den grond afgebroken. De oude plankjes, dakpannen en zoden, alsmede het armoedige huisraad – alles het eigendom van B. – werden op den weg gesmeten. Onmiddellijk stapelde de daklooze, met behulp van zijn vrouw, de spulletjes weer zoo goed mogelijk op elkaar. Een oude kast, een ladder en een paar kruiwagens dienden mede tot bouwmateriaal. Binnen een paar uren was zoo, midden op den weg, onmiddellijk aan de tramlijn een “woning” voor zeven personen verrezen, man vrouw en voor 5 kinderen, waarvan de jongste ruim een jaar. Nu wonen ze nog daarin. Zij hebben tòch onderdak. Hoe dit dezen winter moet? We gelooven niet, dat het vol te houden zal zijn als de vorst invalt. Er staan in de Drentsche venen honderden keeten, doch zoo treurig als deze is,meenen we, geen enkele. Keet is hier de naam van elke woning waarvan geen enkele zijde of alleen de gevel van steen is opgetrokken.

Leidsch Dagblad
14 december 1912
Een Duitscher, te Erica (Dr) vertoevend, om aardappelen te koopen, is door drie personen beroofd van 1500 Mark. Als verdachten zijn gearresteerd twee arbeiders te Barger-Oosterveen.

Het Centrum
19 februari 1912
Afgebrand. Ten Erica is Vrijdagmorgen de woning van den landbouwer H.W. Ahlers tot den grond afgebrand. Met groote moeite heeft men het vee kunnen redden. Alles was laag verzekerd. Oorzaak onbekend.

Nieuwe Rotterdamsche courant
10 januari 1912
Te Erica is Vrijdagmorgen de woning van den landbouwer H.W.Ahlers tot den grond afgebrand. Met groote moeite heeft men het vee kunnen redden. Ahlers was laag verzekerd. Oorzaak onbekend.

Het Centrum
6 november 1911
Te Erica (Dr) is de familie van L.Bosman plotseling in rouw gedompeld. Haar 8-jarig zoontje J. ging aan een geladen kipkar hangen, deze kantelde, zodat het ventje onder den wagen kwam en met gebroken rug werd opgenomen. Na weinige oogenblikken gaf de ongelukkige knaap den geest. (Jan Bosman, overleden 1 november 1911 oud 8 jr, z.v.Lambert Bosman en Alberdina Bal.)

Nieuwe Rotterdamsche courant
6 november 1911
Aan den Ericaschen straatweg, nabij Erica, is Zaterdag het woon- en winkelhuis van den heer J.B. ter Haar door onbekende oorzaak totaal afgebrand. Verzekering dekt de schade.

Het Volk
8 augustus 1911
Misdrijf tegen de zeden. Het gerechtshof te Leeuwarden heeft bevestigd een vonnis der rechtbank te Assen, waarbij de 21-jarige arbeider J.K., te Erica, wegens een zedenmisdrijf, gepleegd tegen een weduwe, werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, met aftrek van de voorlopige hechtenis.

Nieuwe Rotterdamsche courant
5 juli 1911
Erica. (Dr). Alhier is een liberale kiesvereniging opgericht. Tot bestuursleden zijn gekozen de heeren J.Zondag, P.Vos, R.Doorten, B.Hof en H.Stoker.

Nieuwe Rotterdamsche courant
11 april 1911
Rechtzaken. Albert Hendrik K. te Erica, is gisteren door de arrondissements-rechtbank te Assen wegens mishandeling, den dood ten gevolge hebbende, en wegens mishandeling, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, met mindering van preventieve hechtenis.

Nieuwe Rotterdamsche courant
8 maart 1911
De 24-jarige arbeider E.H. te Erica (Dr), die per rijwiel op weg was naar huis is gisteravond in de zg. pannekoekenwijk verdronken. (Johannes Everhardus Hofstede, geboren 17-11-1882 te Oranjedorp, overleden te Erica 06-03-1911, z.v. Hermannus Hofstede en Helena Maria Bruggewirth.)

Het Volk
8 februari 1911
Het bestuur der afdeeling (SDAP) is thans als volgt samengesteld: H.J. ten Brink, voorzitter; H.Prins Jr, sekretaris-penningmeester, en B.Reuvers. (Sinds 5 october 1910 was het sekretariaat der afdeeling tijdelijk gevestigd bij H.J. ten Brink, timmerman te Erica)

Het Volk
18 november 1910
Ruwe zeden. Ten huize van Graders de Vries te Erica (Dr) die een z.g. stille vergunning houdt, ontstond Zondag ruzie tusschen enkele bezoekers met het gevolg, dat een paar glasruiten verbrijzeld werden. Toen de bezoekers naar buiten waren gegaan, greep de Vries zijn geweer van den wand, begaf zich naar den zolder en schoot door eene opening in het dak naar de daders. Klaas Hendriks en Willem Wever werden door een hoeveelheid hagel getroffen. De toestand liet zich aanvankelijk ernstig aanzien; thans is die iets gunstiger. De Vries werd gevankelijk naar Assen vervoerd.

Nieuwe Rotterdamsche courant
12 november 1910
Te Erica (Dr) is gisteren het huis van den werkman J.B. afgebrand. De inboedel is geheel gered. Het huis was verzekerd. Oorzaak van den brand onbekend.

Leidsch Dagblad
31 juli 1906
Te Erica is het 9-jarig zoontje van den heer J.W. Lavenijl, toen het zich op de borstwering van den molen van den heer Dijks bevond, door een der wieken tegen het hoofd getroffen, waardoor de schedel werd ingedrukt. Hij overleed kort daarna.

Leidsch Dagblad
21 april 1906
Te Erica (Dr) werd voor enkele dagen door de politie een muntbiljet van 10 gulden in beslag genomen, dat is gebleken valsch te zijn.

Leidsch Dagblad
17 februari 1903
Een inwoner van Erica (Dr) S., had een puistje in het gezicht dat hij open maakte en daarna bestrooide met poederzeep; bloedvergiftiging vond plaats en thans is S. aan de gevolgen overleden. (Johannes Bernardus Siebum, geboren te Emmen; beroep: veenarbeider; overleden te Emmen op 11-02-1903; oud: 19 jaren of Derk Slagter, geboren te Emmen; beroep: zonder; overleden te Emmen op 13-02-1903; oud: 11 jaren) Wie weet het?

Leidsch Dagblad
20 mei 1899
Te Erica (Dr) werd sedert Woensdag 10 Mei de 23-jarige jongeling H.Kroezen, die op dien dag bij een twist een hoofdwonde had opgeloopen, vermist. Vrijdag werd zijn lijk uit een der wijken opgehaald. Waarschijnlijk is de ongelukkige door de duisternis misleid of op andere wijze te water geraakt, althans aan misdaad mag niet gedacht worden. K. stond als een oppassend jongeling bekend. (Emmen, overlijdensakte, 13 mei 1899, aktenr. 109
Overledene: Harm Kroezen, geboren te Westerbork op 31-03-1876; beroep: arbeider; overleden te Erica (Emmen) op 12-05-1899; oud: 23 jaren en 1 maand, zoon van Hendrik Kroezen, beroep: arbeider, en Grietje Sleen, beroep: arbeidster)

Leidsch Dagblad
12 januari 1899
Zondag is te Erica (Dr) uit de Verlengde Hoogeveensche Vaart opgehaald het lijk van den 70 jarigen J.Keep. Vermoedelijk is de ongelukkige door de duisternis misleid te water geraakt. (Emmen, overlijdensakte, 9 januari 1899, aktenr. 8
Overledene: Jan Keep, geboren te Vriezenveen op 17-03-1827; beroep: zonder; overleden te Erica (Emmen) op 08-01-1899; oud: 71 jaren en 9 maanden, zoon van Egbert Keep en Petronella Susanna Christina Kijmmel.
Gehuwd geweest met Johanna Louisa Woudstra, overleden)

Leidsch Dagblad
23 november 1896
Gisteren brandde het huis, bewoond door den heer W.Hofhuis, te Erica (Dr), af; alleen de schuur bleef staan. De geheele inboedel verbrandde mede, uitgezonderd de levende have, die nog bijtijds uit de vlammen gered kon worden. Alles gebeurde tijdens de bewoner afwezig was. Huis en inboedel waren verzekerd.

Amersfoortsche Courant
23 maart 1893
Misschien is er geen gemeente in ons land waar de toestand van het onderwijs zoo treurig is als te Emmen. In ‘t dorp Emmen zijn 3 vacatures, te Nieuw-Amsterdam 4, te Nieuw-Dordrecht eveneens 4, te Erica 3 en te Emmen-Compascuum 2. Binnen korten tijd zijn daar niet meer dan 8 onderwijzers aanwezig, hoewel het bij de Wet bepaalde aantal 25 moest zijn. Bij dit alles komt nog, dat de gemeente zeer afgelegen is. En toch, ook in die gemeente moet het onderwijs een voorwerp zijn van de aanhoudende zorg der Regeering.

Amersfoortsche Courant
20 maart 1890
Men zal zich herinneren, dat indertijd twee vrouwen, moeder en dochter, woonachtig te Erica, op grond van meineed, werden veroordeeld, respectievelijk tot 18 en 12 maanden gevangenisstraf. De dochter keerde onlangs uit haar gevangenis terug, doch verkeerde, naar men zegt, in staat van halven waanzin, wijl haar oude moeder nog zes maanden achter slot en grendel moest zuchten. Thans ontving de bedroefde familie Braam de tijding, dat aan de vrouw (op verzoek) gratie is verleend.

Amersfoortse courant
11 juni 1887
Het branden van het boekweitveen te Erica, in Drente heeft een offer geëist. Het driejarig dochtertje van J.S. aldaar, alleen gelaten, waagde zich te dicht bij het brandende veen, waarvan het gevolg was, dat het meisje in brand geraakte en onder vreeselijk lijden kort daarop is (Roelfje Stoker geb.2 juli 1883 te Emmen, overleden 3 juni 1887 te Erica, d.v. Jacob Stoker en Marrigjen Hartgers.)

12 december 1876
Te Coevorden heeft een man uit Erica, de aardigheid gehad een rijksdaalder van bordpapier, keurig bewerkt en verzilverd, aan een van de ingezetenen voor echte munt te presenteren. Dewijl echter de politie oordeelde, dat bedoelde rijksdaalder wel wat ligt was voor ‘t geld en ook het vereischte gehalte aan specie niet bezat, besloot ze maar, doodeenvoudig, achter slot en grendel den man de verdere verspreiding van Ericasche munt onmogelijk te maken. Zijn lotgenoot, een Duitscher naar men zegt, was sedert eenige weken als kostganger opgenomen in het logement van den heer C.D. Toen nu eindelijk genoemde logementhouder zijn honorarium voor moeite en onkosten van den man kwam vragen, werd hem dit eenvoudig geweigerd, omdat de beurs zoo goed als ledig was. Dit is zeker een onomstotelijk bewijs van onvermogen en tevens de goedkoopste manier om in den kost te gaan; in zoverre heeft de man gelijk. Maar de politie achtte het toch verstandiger, teneinde verdere ruzie te voorkomen, hem zonder veel morgenpraatjes in bewaring te nemen en vervolgens zoo spoedig mogelijk over de grenzen den weg naar de ”Heimath”aan te wijzen.

Geschreven door H. Beukers.
Bron < 15-08-05: http://www.b-zwart.nl/ericapagina/