2010 September

Het weekend begon voor twee van ons weer vroeg. Hakatee en the Bat zouden voor de derde keer van Erica naar Groß Dörgen lopen, een afstand van zo’n 36 km. En Bam Bam had aangeboden om met zijn kampeerbus als bezemwagen op te treden. We hadden de gehele vrijdag hier vrij voor, want twee andere leden Jety en Oei Oei kwamen pas nachts. Reden hiervoor was dat een klassieke zangeres (oomzegster) kwam optreden in Erica. En de Wijze Uil kwam geheel niet omdat hij zelfs zo wijs was, om een dubbele boeking op dit weekend te zetten. Maar goed om 7:00 morgens vertrokken Hakatee en the Bat richting Duitsland. Tot een uur of acht bleef het droog maar daarna begon het te miezeren en te regenen. Dit duurde tot een uur of tien toen we bij de Griendsveenhuisjes in Schönighsdorf waren. Hier ontmoeten we ook Bam Bam weer die ondertussen een gedeelte van de boodschappen had gedaan en ons al 4 km verderop had verwacht. Dit gaf hem een mooie rit over de Jagerstraße met zijn bulten en gaten. De tweede keer dat we elkaar weerzagen was tegen 12:30 bij Groß Fullen waar wij de middagpauze hielden. Omdat Bam wat laat was i.v.m. wegbrengen boodschappen spraken we af om elkaar weer te ontmoeten in het café bij het station van Meppen. Toen de beide wandelaars over de brug van het Emskanaal kwamen en door de Bat weer eens te vroeg afsloegen zagen ze Bam al staan aan de oever om een foto van hen te maken als ze over de brug kwamen. Hij was net te laat want de heren waren er al over. Toch nog goed dat die Bat verkeerd afsloeg anders had hij daar een kwartier staan wachten terwijl de wandelaars al achter een pilsje zaten. Die konden we nu gezamelijk nemen. We bestelde drie pilsjes, twee half liters en een kleintje. Waarop de bedienster die het niet helemaal begreep vroeg “Drei Gleiche? “ waarop Hakatee de verwarring nog eenns vergrote, door te antwoorden “Nein! Nur Einen Gleich!” Gelukkig kon Bam de bedienster duidelijk maken dat we eerst maar twee groten en een kleintje moesten hebben. Naar twee pilsjes was het tijd om verder te gaan. Hakatee had honger gekregen van de aperitief zodat ze naar 600 meter verder al weer in een Imbiss stonden en een bord patat met een Curryworst stonden te bestellen. Gelukkig hield Hakatee de Bat tegen anders hadden we ook nog bij Giesen in Bokhelo aangegaan want we waren al laat. P1000932Tegen 16:30 kwamen we pas aan op onze kampplaats nadat we eerst op de brug nog even met een High Five onze overwinning hadden gevierd. Maar ook Bam Bam had voor de lopers een verrassing in petto. Hij had namelijk speciaal voor de beide lopers een medaille gemaakt. Waar de heren heel blij mee waren. Terwijl Hakatee en the Bat nog genoten van de mooie medaille en een pilsje was Bam al bezig met het eten. Hij had voor alles gezorgd inclusief het water voor weekend. Wat hem op volgende opmerking van de schoonzuster van Jety kwam te staan. “Wehr is dan mit dem BumsBullie? Welk Bam toch wel beledigend vond voor zijn kampeerbusje die hij liefdevol “Hermann” had genoemd, nadat deze hem deze zomer boven naar het “Hermannsdenkmal” had gebracht. Maar even later stond er Chili Concarne met echte pepers op tafel. Die laatste moet je zonder pitjes eten, welk de Bat wel deed en direct zwetend een halve liter achterover drukte. Na het eten begon Hakatee met een kampvuurtje welk al gauw door de regen werd achtergelaten. En we de avond in de ketel hebben voortgezet. P1010155Waar we wilde plannen maakten hoe we het interieur van de ketel er uit zouden laten zien. Tegen tienen kon Bat het niet meer bedwingen als oudste moest hij het thema van dit weekend bespreken “Paddestoelen” Zowel hij als Hakatee hadden een boekje meegenomen en de raarste namen rolden even later over de tafel. Toch maar even de achterban bellen of die misschien de namen konden verklaren. Deze waren net uit het klassieke gedeelte van de avond en gingen onderweg. En nu met allerlei vragen van; ‘gaat het daar wel goed? Tegen 23:30 waren ook Oei Oei en Jety aanwezig maar had de Bat ondertussen zijn gordijntjes dicht gedaan. Ook Bam Bam en Hakatee volgden gauw en zodat De beide laatst gekomen heren het alleen verder moesten uitzoeken. Zaterdag: Tegen 2:30 bleek er rust te komen Jety viel in slaap onder het gesprek met Oei Oei, wat kan de natuur toch een invloed hebben!. De heren besloten te gaan slapen. Dit commando was voor Jety genoeg om gelijk als een buitenboordmotor te gaan ronken. Met zijn oorverdovend kabaal hield hij menigeen die nacht wakker. Alleen Bam niet want die had een rustig plekje opgezocht in zijn “Bullie” Tegen 7:30 had The Bat genoeg van het gesnurk. Hij ging het ontbijt voor bereiden. Een stevig ontbijt compleet met braadworst. Onder het natafelen werden we opgeschrikt door het geluid van een motorzaag en daarna een donderend geraas van een vallende boom. P1000938Tijd om op stap en onderzoek uit te gaan. We troffen bij de boerderij van Berend Rolfers de omgevallen boom en ook de Werner de zwager van Jety aan die net een reusachtige eik had geveld. Nodig voor de uitbreiding van de inkuilvoer capaciteit. Zij begonnen gelijk met ons over dat onze vriend de “Staatlich Angestelte Oberforstverwalter” zo maar op de grond van een ander een “ Ententeich” had uitgegraven. Dit moesten wij ook zien. Met onze camera’s en onder begeleiding van prachtig weer gingen we op stap. Direct al kregen we de eerste paddestoelen in het vizier. Die gelijk op de gevoelige plaat werden vastgelegd en gedetermineerd. Er stonden dit jaar zoveel paddestoelen in het bos, er was namelijk een natte nazomer geweest, dat je moest oppassen om als je er een wilde fotograferen je niet gelijk op een ander stond. We naderden dan ook langzaam de plek die door de Herr Snoeink was aangetast. Dit overtrof ook onze verbeeldingskracht. Meneer had een stuk natuur met een kraan laten uitgraven zo’n 150 meter op een ander zijn grond! Nadat we achter de boerderij van Wolf verder waren getrokken, en steeds werden opgehouden door nieuwe paddestoelen, kwamen we bij de oude jeugdherberg. Hier stonden een paar hele grote parrasolzwammen. P1010079 P1000971 P1000978 P1000995Welk door ons moesten worden vastgelegd evenals de omvang. Hakatee kwam op het idee om zijn vinger dwars door een hoed te steken zodat je een goed beeld had van de omvang. Via het bos langs de Hase kwamen we bij Alwies Rolfers terecht en nog genieten van het mooie weer werd de terugtocht aanvaard. Tijd voor een vuurtje en een pilsje. Ondertussen waren we er achter gekomen dat we geen warm eten hadden ingeslagen voor de zaterdag zodat dit improviseren werd. Met een meesterkok als Bam Bam onder ons was dit geen probleem. En een uurtje later stond een voorgerecht met gekruide tomaat en hoofdgerecht van stampot met siepel en Chilisaus op tafel. Gesmuld hebben we . Naar het eten hebben we ons geschaard om het kampvuur en zijn er nog een paar omgevingsplaatjes gemaakt bij zonsondergang. P1010096 P1010099 P1010112 P1010142Toen het echt donker was bleken er bosuilen in de buurt te zitten. Hun geroep was in de verte te horen. Dit bracht de Bat op het idee om een applicatie op zijn iPhone te starten met vogelgeluiden en hier de bosuil met zijn eigen geluid te lokken wat wonderbaarlijk werkte. Binnen de kortste tijd zaten twee uilen in onze omgeving en gingen als gekken te keer tegen de elektronische uil. En brachten spectaculaire duikvluchten over ons heen te weeg welk wij probeerde te volgen met Jety zijn nachtkijker en de camera’s. Maar omdat deze vogels geruisloos vliegen waren we iedere keer te laat.web_6 web_7 web_8 web_9 web_10 web_12 web_14 Toen het vuur tegen 1:30 langzaam doofde hebben we ons teruggetrokken in de ketel. Het was namelijk behoorlijk koud. En werden de slaapzakken opgezocht. Zondag: Naar iedereen te hebben gewekt, ook Bam door middel van de winkelbel, voor het eten. Konden we op stap voor de “Klein Reusies Tocht”. De fotocamera’s en een dikke trui mee want het was niet alleen koud maar ook mistig. Als eerste hebben we de “HollanderPlatz” bezocht om te kijken of de stamtafel van het scoutingkamp er nog stonden. Jawel en vele paddestoelen, paddestoelen, paddestoelen. P1000997 P1000999 P1010002 P1010010-filtered P1010017Weer anderen als we zaterdag hadden gezien, en weer ander lichtomstandigheden zodat er weer flink moest worden ingesteld om de natuurlijke kleuren op de gevoelige plaat te krijgen. Via de “Alt Arm” waarvan het paadje langs het water behoorlijk de laatste jaren is veranderd. Er groeit steeds meer riet en het paadje is bijna onbegaanbaar geworden. Wat ons wel opviel was dat de meeste bomen onderaan de wal waren aangetast door schimmels. Er was bijna geen boom die geen paddestoelen op zijn stam had. Bij de de Hase aangekomen zijn we terug richting de ketel gelopen. En nog een paar herfstplaatje geschoten.P1010035 P1010036 P1010049 P1010052 Tijd voor de lunch en langzaam opruimen. En natuurlijk troffen we weer onderdelen aan die over de datum waren zodat even later een blik soep boven het vuur hing klaar voor verspreiding. Dit duurde nog wel een poosje en Jety kon zijn geduld niet langer bedwingen en ging kijken. Het blik stond geheel bol maar was nog niet gescheurd. Hij liep terug om verslag uit te brengen toen het blik knalde en de inhoud over de kamplaats sproeide, evenals op de bodywarmer van Jety. Toen moest of een halve liter bier aan geloven om te kijken of hij bij de felsnaad of bij zijn sluiting knapt. Dit was dus in eerste instantie de felsnaad en het blik spoot meters over de kampplaats. Na te zijn uitgespeeld was het tijd voor de groepsfoto en afscheid nemen van ons zo geliefde plekje. Terugkijkend hebben we een mooi weekend gehad en ons thema paddestoelen heeft veel opgebracht. Wel hadden we op een haas en de bosuilen na, maar weinig wild gezien. Maar daarnaast was de gezelligheid weer troef. Bedankt allemaal hiervoor. The Bat.

IMG_9081 P1010187

Een vrouw komt in rouw een boekhandel binnen. In haar hand houd ze een boek “Paddestoelen in ons land”. Diep ontroerd drukt de boekhandelaar haar de hand. ‘Mag ik u mijn innig medeleven betuigen, mevrouw. Maar de uitgever heeft ondertussen de drukfouten verbeterd.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *